Patizon recept: zkuste ho pečený nebo v polévce. Tato lahodná zelenina je dietní a nenadýmá

03.09.2025
přidejte názor
Bílé patizony
Autor: Pixabay.com/utroja0

Patizon je kultivar tykve obecné nápadného vzhledu. Na první pohled totiž vypadá jako bílý, žlutý nebo zelený létající talíř. Pod tuhou slupkou se skrývá měkká, moučnější dužina, která se dá vařit, zapékat či smažit jako řízečky. Patizon můžete nastrouhat i do těsta na brownies nebo perník. A pokud máte chuť na něco opravdu zdravého a sytého, zkuste patizonovou polévku.

Na rozdíl od cuket či dýní na něj na českých zahrádkách tak často nenarazíte, nicméně toho s nimi má hodně společného. A to včetně chuti, která bývá popisována jako jemná až máslová. Recepty s patizonem se také do jisté míry překrývají s cuketovými. Můžete ho nastrouhat do omáčky i těsta na koláč, vydlabat a zapéct s masovou náplní, osmažit v těstíčku nebo z něj uvařit krémovou polévku.

Co se dozvíte v článku
  1. Zapečený patizon recept: plněný mletým masem
  2. Polévka z patizonu recept: krémová a sytá
  3. Co je patizon?
  4. Složení a zdravotní účinky patizonu

Zapečený patizon recept: plněný mletým masem

60 minut
2 porce

Ingredience

  • 2 větší patizony,
  • 500 gramů mletého hovězího masa,
  • 200 gramů tvrdého nastrouhaného sýra,
  • 2 cibule,
  • 2 vejce,
  • 2 stroužky česneku,
  • 1 lžíce čerstvé bazalky,
  • 1 lžička drceného kmínu,
  • trocha soli,
  • trocha mletého pepře,
  • 1 lžíce oleje.

Postup

  1. Začněte přípravou patizonů. Omyjte je, odřízněte vršky se stopkou a vydlabejte je. Vydlabanou dužinu se semínky nevyhazujte.
  2. Cibuli oloupejte, nakrájejte nadrobno a osmahněte ji na pánvi s rozpáleným olejem. Až začne zlátnout, přidejte mleté maso, dužinu z patizonů, prolisovaný česnek, sůl, pepř a kmín.
  3. Směs orestujte, a až bude dohněda opečená, stáhněte ji z plamene. Náplň pak rozdělte do vydlabaných patizonů. V misce rozšlehejte vajíčka se sýrem a nalijte je na povrch masové náplně v patizonech.
  4. Patizony položte na plech vyložený pečicím papírem a dejte je péct do trouby předehřáté na 180 °C. Bude stačit asi 40 minut, aby dokonale změkly. Záleží i na velikosti patizonu, protože starší kusy mívají tužší slupku.
  5. Upečené patizony ozdobte nasekanou bazalkou a podávejte s vařeným bramborem. Protože se ale jedná o poměrně syté jídlo, můžete přílohu klidně vynechat a nahradit ji salátem.
Hodnocení
4.6 52x

plněný patizon

Polévka z patizonu recept: krémová a sytá

35 minut
4 porce

Ingredience

  • 2 menší patizony,
  • 1 středně velká brambora,
  • 1 cibule,
  • 2 stroužky česneku,
  • 2 lžíce másla,
  • 100 ml smetany ke šlehání,
  • trocha vody na podlití,
  • 1 lžička soli,
  • 1 lžička mletého pepře,
  • 1 lžička sušené majoránky,
  • špetka muškátového oříšku.

Postup

  1. Patizony oloupejte, odřízněte jim stopku, zbavte je semínek a nakrájejte je na kostky. Bramboru oloupejte a nakrájejte na kostičky. Poté oloupejte cibuli s česnekem. Cibuli nakrájejte najemno, česnek na plátky.
  2. V hrnci rozehřejte máslo a dejte na něj orestovat cibulku. Až začne zlátnout, přidejte česnek. Pár minut je společně opékejte, ale dejte pozor, aby se česnek nespálil. Dále do hrnce nasypte nakrájený patizon s bramborou, promíchejte je, osolte, opepřete a
  3. Hrnec přiklopte poklicí a nechte základ na polévku vařit 15–20 minut. Až bude zelenina měkká, odstavte ji z plamene a rozmixujte tyčovým mixérem.
  4. Polévku zjemněte smetanou a dochuťte majoránkou a muškátovým oříškem. Nechte ji pak ještě rychle probublat. Pokud se vám zdá příliš jemná, můžete ji ještě trochu osolit. Krémovou polévku rozdělte do misek a podávejte. Každou porci můžete ozdobit čerstvými
Hodnocení
4.7 35x

Co je patizon?

Patizon (Cucurbita pepo var. patissoniana) nepředstavuje samostatný druh zeleniny. Jedná se totiž o vyšlechtěný kultivar tykve obecné, mezi jehož příbuzné patří třeba cuketa a dýně. Na rozdíl od nich není patizon až tak rozšířený. Je to docela škoda, protože je velice zdravý a hodí se k přípravě slaných i sladkých receptů.

Postupně se však vrací do módy. Na první pohled vypadá jako disk se zvlněnými okraji nebo létající talíř (UFO). Nejčastěji se objevují patizony bílé barvy, ale můžete narazit i na zelené, žluté, oranžové nebo pruhované odrůdy.

Za nejchutnější bývají považovány malé patizony, protože mají měkkou slupku a dají se jíst syrové. Malé patizonky se dokonce nakládají do sladkokyselého nálevu jako alternativa kyselých okurek. Starší a větší plody bývá nutné oloupat. I dužina může být tužší, takže vyžaduje tepelnou úpravu.

Složení a zdravotní účinky patizonu

Velký objem patizonu tvoří voda, orientačně tak 95 %. Ačkoliv je po nutriční stránce velice hodnotný díky obsahu mnoha minerálů a vitamínů, kilokalorií v něm najdete opravdu jen málo. S hodnotou 20 kilokalorií na 100 gramů se řadí mezi nízkokalorické druhy zeleniny. To znamená, že je vhodný při redukčních dietách. Obsahuje také hodně málo sacharidů, takže ho lze doporučit při low carb stravování.

Čerstvý patizon je vynikajícím zdrojem vitamínu C, který patří mezi významné antioxidanty. Mladé zelené patizonky totiž není nutné vařit. Můžete je chroupat klidně syrové se slupkou.

Dále je potřeba zmínit vysoký obsah kyseliny listové, která je velice důležitá v období těhotenství. Dostatečné množství kyseliny listové v jídelníčku zajišťuje správný vývoj plodu a pomáhá předcházet vážným vývojovým vadám. Z vitamínů skupiny B patizon obsahuje rovněž hodně thiaminu (B1), riboflavinu (B2) a pyridoxinu (B6).

Pokud sáhnete po patizonu žluté či oranžové barvy, můžete si být jisti, že se v jeho slupce nachází karotenoidy lutein a zeaxanthin. Zatímco v zelenině vystupují jako žlutooranžová barviva, v lidském oku se kumulují v sítnici. Chrání oči před oxidačním stresem a pomáhají zmírňovat příznaky potíží se zrakem, které se objevují v důsledku stárnutí.

Patizon je mimo jiné dobrým zdrojem draslíku. Tento minerál se stará o správný přenos nervových impulzů, podporuje činnost svalů a srdce, udržuje normální krevní tlak a společně se sodíkem zajišťuje stálost vnitřního prostředí. Sodíku v něm najdete naopak velice málo. Patizon se proto doporučuje konzumovat, pokud potřebujete přirozeně odvodnit.

Na rozdíl od mnoha jiných druhů zeleniny nezatěžuje trávení a nezpůsobuje nadýmání ani u citlivějších osob. Patizon obsahuje především nerozpustnou vlákninu, která ve střevech působí jako „kartáč“. Pomáhá je mechanicky vyčistit a podporuje pravidelné vyprazdňování.

Zdroje: zivotnastatku.cz, pardubice.rozhlas.cz, fondation-louisbonduelle.org, nutrition-and-you.com, thekitchn.com

Kvíz týdne

Kvíz: Uhádnete, jaké nemoci se léčí těmito léky?
1/9 otázek