Píchání v podbřišku nepodceňujte. Může značit banalitu i život ohrožující stav

20. 3. 2020 9:00
10 nových názorů
check
MUDr. Daniel Petr | Odborný garant článku
„Ne všechny bolesti v podbřišku mají zdroj v ženském pohlavním ústrojí.“

Bolest nebo píchání v podbřišku alespoň jednou v životě zažila každá žena. Některé z nich se s těmito nepříjemnými pocity dokonce setkávají opakovaně, a to zpravidla v období menstruace či ovulace. Může se ale jednat o zcela jiné problémy. Některé z nich mohou být životu nebezpečné. 

Bolest či píchání v podbřišku je problém, který ve většině případů trápí ženy. Není tedy divu, že za nepříjemnými pocity většina z nich hledá gynekologické obtíže. A ačkoli tyto potíže s ženskými pohlavními orgány velmi často souvisí, není to pravidlem. Píchání v podbřišku se navíc může týkat i mužů. Obecně si pacienti nejvíce stěžují na:

Co se dozvíte v článku
  1. Píchání v podbřišku a menstruační cyklus
  2. Píchání v podbřišku v těhotenství
  3. Píchání v podbřišku jako příznak gynekologických obtíží
  4. Problém může být ve střevech
  5. Jaké vyšetření vás čeká?

Píchání v podbřišku a menstruační cyklus

Valná většina žen pociťuje píchání v podbřišku v období menstruace. Čím je to dáno? V plodném věku ženy se děložní sliznice pod vlivem hormonů každý měsíc připravuje na přijetí oplodněného vajíčka tím, že roste, aby se v ní vajíčko dokázalo dobře zahnízdit. Pokud ale vajíčko oplodněno není, odchází z těla pryč společně s onou sliznicí. Z tohoto důvodu se děloha stahuje, což mohou některé ženy pociťovat jako bolest.

Píchání v podbřišku před menstruací pak souvisí s premenstruačním syndromem, který se u někoho objevuje zhruba týden před očekávanou periodou. S menstruačním cyklem jsou pak spojeny i další bolesti v podbřišku, které se mohou objevit v období ovulace, tedy zhruba v polovině cyklu. Mohou přitom trvat jen pár hodin.

Píchání v podbřišku v těhotenství

Píchání v podbřišku může signalizovat i mnohem příjemnější událost. Patří totiž mezi rané příznaky těhotenství. Bolest je v tomto případě způsobena přípravou dělohy na masivní růst, který ji v následujících měsících čeká. Pokud se k nepříjemným pocitům v břiše přidala také ranní nevolnost, bolavá prsa a častější nucení na močení, máte v tomto ohledu téměř jasno.

Píchání v podbřišku jako příznak gynekologických obtíží

O poznání nepříjemnější je, když píchání a pobolívání v podbřišku poukazuje na některé z gynekologických onemocnění. Poměrně častá bývá s bolestí spojena přítomnost myomů v děloze. Jedná se o nezhoubné výrůstky, které se objevují u žen v plodném věku. Jejich růst totiž podporuje ženský pohlavní hormon estrogen vylučovaný vaječníky. Kromě nepříjemných pocitů v břiše se tyto útvary projevují i silnou a déletrvající menstruací. Bolestí břicha se pak samozřejmě projevují také:

Zejména u žen se pak velmi často objevují i urologické záněty.

Trápí vás někdy píchání v podbřišku?

Problém může být ve střevech

Vzhledem k tomu, že se v podbřišku nachází i tlusté střevo společně s červovitým výběžkem, může být problém v trávicím traktu. Pokud pacienty trápí bolest okolo pupku či v pravém podbřišku, může se u něj rozvíjet Crohnova choroba či ulcerózní kolitida. Častým problémem je rovněž zánět slepého střeva, který začíná neurčitou bolestí v podbřišku, jež se postupně stěhuje na pravou stranu.

Pokud bolest dotyčný pociťuje nejprve prudce v nadbřišku a pak teprve sestupuje do podbřišku, může se jednat o prasklý žaludeční či dvanáctníkový vřed. Na vině ale samozřejmě může být také plynatost, zácpa či průjem. V horším případě mohou být obtíže příznakem rakoviny.

Jaké vyšetření vás čeká?

V dutině břišní se nachází tolik orgánů, že jako laik nemáte téměř šanci poznat, o jaký problém se jedná. Vaše cesta by v případě obtíží proto měla vždy směřovat rovnou k lékaři. Ještě předtím bedlivě sledujte veškeré příznaky, které bolesti břicha doprovází. Uvědomte si rovněž, jakou bolest pociťujete a kam vystřeluje, ať si lékař může udělat co nejpodrobnější představu. V některých případech se může jednat také o potravinovou alergii, sledujte proto, jestli se obtíže neobjevují jen po konzumaci určitého jídla.

Ve zdravotnickém zařízení vás pak pravděpodobně čeká rentgenové či ultrazvukové vyšetření, nutný bývá i rozbor krve a moči. U podezření na gynekologické obtíže gynekolog provádí také vaginální vyšetření. V některých případech je nutné CT, cystoskopie a popřípadě kolonoskopie.

Zdroj: idnes.cz, zena.aktualne.cz

M.Krása (neregistrovaný)
Dobrý večer jsem po operaci tříselné kýly na pravé i levé straně a i pupeční , prostě tři kýly najednou , po operaci jsem měsíc a upřímě nepociťuji žadnou úlevu, pořád to bolí i píchá stejně, hlavně na pravé straně pod pupkem dá se říct že to píchá tam kde už mi roste ochlupení , buď se operace nepovedla nebo mě napadlo že by to mohl být slepák. Prosím o radu děkuji
MUDr. Thai Bao Han (neregistrovaný)
Dobrý den, běžte na kontrolu na chirurgické pracoviště, kde byla operace provedena.
Gabriela Kubáňová (neregistrovaný)
Dobrý den. Už čtrnáct dní mne píchá v podbřišku kdy zvednu něco teskeho. A dnes v noci mne probudila bolest a píchání v podbřišku. Prosím co by to mohlo být. Děkuji za odpověď.
MUDr. Thai Bao Han (neregistrovaný)
Dobrý den, navštivte chirurga či gynekologa k provedení UZ břicha a doplnění dalších nezbytných vyšetření. Mohlo by se jednat např. o vnitřní kýlu, ale to definitivně potvrdí ošetřující lékař.
Eliška (neregistrovaný)
Dobrý den ani 4 dny mě sem tam pichne v podbrisku na pravé straně Žádné příčiny slepého střeva nemám. Když sedím nebo lezim Tak o tom ani nevím ze by mě něco bolelo když chodím tak mě to tak picha Nebo když si na to zatlacim tak to picha úplně dole v právo Myslím si ze to můžou být třeba zarazene větry
  • Našli jste v článku chybu?