Plané neštovice můžete prodělat během života jen jednou. V dospělosti je to ale mnohem závažnější

23. 2. 2023 7:30
přidejte názor

Pokud vás trápí svědění pokožky, na které se později objeví také zarudlé pupínky a puchýřky naplněné tekutinou, pravděpodobně vás postihly plané neštovice. S tímto onemocněním se nejvíce potýkají malé děti ve věku 3–10 let, ale nevyhýbá se ani dospělým, u nichž mívá závažnější průběh. Léčba se soustředí na tlumení příznaků a pacienta je nutné izolovat, aby nenakazil nikoho dalšího.

Co se dozvíte v článku
  1. Co jsou plané neštovice?
  2. Jaké mají neštovice příznaky?
  3. Platné neštovice: nakažlivost a přenos
  4. Plané neštovice: inkubační doba
  5. Plané neštovice u dětí
  6. Plané neštovice u dospělých
  7. Plané neštovice: léčba
  8. Očkování proti planým neštovicím
  9. Plané neštovice – rozcestník

Co jsou plané neštovice?

Plané neštovice (varicella) jsou vysoce nakažlivé virové onemocnění, jehož původcem je virus Varicella zoster (VZV). Virus planých neštovic patří do skupiny herpetických virů a napadá především malé děti ve věkovém rozmezí 3–10 let. Děti se nejčastěji nakazí v zimních měsících či na přelomu zimy a jara, a protože jde o mimořádně infekční onemocnění, snadno se přenese prostřednictvím kapének na sourozence a další osoby v okolí.

Plané neštovice ovšem způsobuje VZV jen u pacientů, kteří s ním přijdou do kontaktu poprvé. Po prodělání neštovic přetrvává virus v organismu. Pokud dojde během života k jeho reaktivaci, vyvolá jiné onemocnění zvané pásový opar. [1, 23]

Jaké mají neštovice příznaky?

První příznaky neštovic nejsou nijak specifické. Na počátku onemocnění se pacient cítí unavený a vyčerpaný. Také může trpět nechutenstvím, zvýšenou teplotou, bolestmi hlavy, průjmem či žaludečními problémy. Poté se dostavuje nepříjemné svědění pokožky.

Přibližně po 2–3 dnech se začnou objevovat načervenalé pupínky, které postupně vystupují nad povrch pokožky a plní se infekční tekutinou. Ta je zpočátku bezbarvá, ale postupně se stává více zakalenou až mléčnou. Puchýřky postupně popraskají a tekutina z nich vyteče ven. Na jejich místě se pak objeví stroupky, které po zhojení pokožky odpadnou.

Typické příznaky neštovic:

Platné neštovice: nakažlivost a přenos

Pacienty často zajímá, zda jsou plané neštovice infekční a jak dlouho trvá, než pomine riziko šíření nemoci. Přenos neštovic probíhá obvykle přímým kontaktem s nemocným, případně i prostřednictvím kapének. Nakazit se můžete ovšem i kontaktem s kontaminovanými předměty, na kterých ulpěl hlen z dýchacích cest nebo infekční obsah puchýřků.

Pacient s planými neštovicemi je pro své okolí nakažlivý již 2 dny před výsevem prvních puchýřků. Vysoká infekčnost pak přetrvává až do doby, dokud se nezacelí poslední puchýřek. V praxi to může trvat klidně i 3 týdny. [7, 8, 9]

Plané neštovice: inkubační doba

Inkubační doba je časové rozmezí, které uplyne mezi proniknutím patogenu do organismu a momentem, kdy propuknou první klinické příznaky onemocnění. U planých neštovic je tato doba poměrně dlouhá. Trvá přibližně 2–3 týdny, než začne dotyčný pociťovat nějaké potíže.

Plané neštovice u dětí

U malých pacientů nezpůsobují plané neštovice závažnější problémy. Většina dětí si tímto onemocněním projde bez větších komplikací. Nejmírnější průběh nemoci mívají ratolesti ve věku 3–10 let, což je věk, kdy děti onemocní nejčastěji. Obtížněji se mohou s neštovicemi vyrovnávat kojenci a miminka, případně i starší děti a adolescenti. [10, 11, 12]

Plané neštovice u dospělých

Ačkoliv prodělá většina lidí neštovice v dětském věku, jsou situace, kdy se neštovice objeví i u dospělých. V takovýchto případech se jedná o pacienty, kteří neštovice nikdy v životě neměli. Plané neštovice v dospělosti přitom mívají mnohem závažnější průběh.

Vyrážka může pokrýt celé tělo a puchýřky se vyskytují na dost neobvyklých místech, jako jsou konečník, pochva či okolí močové trubice, ale také v blízkosti očí. Zejména puchýřky na sliznicích jsou opravdu hodně bolestivou záležitostí. U dospělých je také výrazně vyšší riziko závažných komplikací neštovic, kam patří:

Obecně platí, že čím později člověk plané neštovice prodělá, tím obtížněji se s touto nemocí vyrovnává. Primoinfekce jsou hodně nebezpečné také pro osoby s oslabenou imunitou a těhotné ženy. Pokud má těhotná ve svém okolí osobu nakaženou neštovicemi, neměla by s ní vůbec přijít do kontaktu. V prvním trimestru totiž může dojít k narušení vývoje plodu nebo potratu. [13, 14, 15]

Plané neštovice: léčba

Léčba neštovic je symptomatická, což znamená, že je založena na mírnění klinických příznaků. Ke snížení horečky se užívají léky s obsahem paracetamolu. Pacienty také často trápí úporné svědění, které lze zmírnit antihistaminiky ve formě kapek.

K místnímu ošetření jednotlivých pupínků se v minulosti hojně používaly nejrůznější mastičky a tekutý pudr, dnes se tyto přípravky příliš nedoporučují. Sice dokážou ulevit od svědění, ale omezí přívod vzduchu k pokožce, která se kvůli tomu nemůže správně regenerovat. Lepší je tedy nechat kůži volně dýchat.

Protože jsou plané neštovice virové onemocnění, podávání antibiotik nemá ve většině případů smysl. Lékaři je nasazují jen pacientům, u kterých propuknou komplikace v podobě bakteriální superinfekce. [16, 17, 18]

Spalničky trápí hlavně předškolní děti. Jaké jsou možnosti prevence?
Přečtěte si také:

Spalničky trápí hlavně předškolní děti. Jaké jsou možnosti prevence?

Hygienická opatření po dobu léčby

Ačkoliv se nedoporučuje puchýřky během léčby máčet ve vodě, nevylučuje se to s důkladnou hygienou. Ta je u planých neštovic naopak žádoucí.

Nemocný by se měl raději sprchovat než koupat ve vaně, čímž se zabrání rozmáčení puchýřů. Po umytí je důležité pokožku poctivě vysušit jemným přikládáním suchých ručníků. Měli byste si při tom počínat opravdu opatrně, abyste pupínky neporušili. Dále se doporučuje:

  • nosit pohodlné bavlněné povlečení, které nedráždí pokožku,
  • nechodit na přímé slunce,
  • neškrábat si pupínky,
  • dbát na zvýšenou hygienu rukou,
  • vyhýbat se kontaktu s rizikovými osobami, které neštovice neprodělaly. [19, 20]

Očkování proti planým neštovicím

Od roku 2002 je v České republice dostupná vakcína proti planým neštovicím. Podávají se dvě dávky s odstupem 6 týdnů. Naočkovat je možné děti starší 9 měsíců. Dále se očkování doporučuje rizikovým osobám, které neštovice nikdy neprodělaly. Očkování chrání před nákazou až v 90 procentech případů. Také snižuje riziko závažného průběhu a pomáhá předcházet komplikacím. [21, 22]

Zdroje: cdc.gov, mayoclinic.org, kidshealth.org, healthdirect.gov.au, nih.gov, cdph.ca.gov, healthline.com, ockovacicentrum.cz, cpzp.cz, nzip.cz, pediatriepropraxi.cz, solen.cz

Plané neštovice – rozcestník

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?