Primátor láká do úrazovky lékaře

8. 1. 2009 11:59
přidejte názor
Autor: Redakce
Úrazová nemocnice se formálně městskou stane zřejmě během března, zatím musí radnice vyřešit ještě právní a majetkové účetnictví. „Již jsem ubezpečil zaměstnance, že nikoho propouštět nebudeme, a vyzval jsem lékaře, kteří odešli, aby, pokud mají znovu zájem, do Úrazové nemocnice zase nastoupili,“ uvedl pro Zdraví.Euro.cz primátor Brna Roman Onderka...


Už jsou dořešeny všechny právní náležitosti potřebné k převodu Úrazové nemocnice? Případně kdy se tak stane?

V současné době dochází k fyzickému převzetí Úrazové nemocnice (ÚN) pod správu města Brna. Jde o složité právní a majetkové účetnictví. Město Brno má devadesát dnů na to, aby tento proces proběhl. Jsem přesvědčen, že to stihneme dříve.

Už jste začali s inventurou? Kdy měla skončit? Očekáváte nějaké vážnější problémy?

Bývalý ředitel úrazovky Roman Kraus tvrdil, že by mohla být hotova někdy začátkem ledna 2009. Já tvrdím, že reálný termín je konec ledna a nový ředitel, kterého Rada města Brna pověřila vedením nemocnice od nového roku, udělá vše pro to, abychom na konci ledna znali finanční stav nemocnice. Naši právníci nyní zkoumají všechny smluvní vztahy včetně smlouvy o převodu movitého majetku, přístrojů, do FN Brno. Jsem přesvědčen již nyní, že tento smluvní vztah je neplatný.

Víte již kolik zaměstnanců odejde do FNB? Odbory naposledy hovořily zhruba o 5 lékařích, zvýšilo se toto číslo?

Přesné číslo neznám, ale podle mých informací se jedná o pět anesteziologů. Na pondělním setkání jsem ubezpečil ostatní zaměstnance, že město Brno nebude nikoho propouštět a zároveň jsem vyzval ty lékaře, kteří odešli, aby, pokud mají znovu zájem, do Úrazové nemocnice zase nastoupili. Našim cílem společně s Jihomoravským krajem je uvést Úrazovou nemocnici znovu mezi standardní zdravotnická zařízení a vrátit jí do věstníku traumacenter Ministerstva zdravotnictví ČR.

Kdy očekáváte, že bude zvoleno nové vedení do čela nemocnice?

Již jsem naznačil, že Rada města Brna pověřila vedením nemocnice Karla Doležala. Jedná se o odborníka, který nejenom že byl již v minulosti náměstek ministryně zdravotnictví a ekonomický náměstek Nemocnice U Milosrdných bratří v Brně, ale má i veškeré předpoklady manažerské a ekonomické. Troufám si říci, že ÚN v současnosti potřebuje do čela zejména schopného ekonoma. Během následujících třech měsíců budeme postupně stabilizovat celou ÚN. Předpokládám ještě v měsíci lednu vyhlášení výběrového řízení na nového ředitele ÚN.

Michaela Svobodová, www.Zdravi.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?