Sokolovští internisté podali výpověď

29. 6. 2010 16:33
přidejte názor
Autor: Redakce
Všichni lékaři sokolovské interny podali výpověď. Stáhnou ji jen v případě, že vedení nemocnice urychleně doplní chybějící lékaře na oddělení, které se potýká dlouhodobě s nedostatkem kvalifikovaných lékařů. Požadavky podpořil i Lékařský odborový klub (LOK) nemocnice.


Vedení Karlovarské krajské nemocnice (KKN) se zatím nechce k situaci v sokolovské nemocnici vyjadřovat, řekl dnes ČTK generální ředitel Zdeněk Horák.

„Ke dni 28. června podává osm lékařů interního oddělení KKN, a.s. Nemocnice Sokolov hromadnou výpověď z pracovního poměru,“ uvádí se ve stanovisku sokolovského LOK. Podle něj nejde o náhlý akt, na možnost tohoto vyústění celé situace bylo prý vedení v minulosti upozorňováno, naposledy údajně 28. května.

Podání výpovědí dnes ČTK potvrdil sokolovský internista Roman Durdis. „Je to tak. Samozřejmě chápeme, že nelze ze dne na den zajistit lékaře, ale chceme přimět vedení nemocnice k intenzivnějšímu jednání o vyřešení této neúnosné situace,“ řekl ČTK.

Pokud by lékaři své výpovědi naplnili a skutečně odešli, znamenalo by to vážné ohrožení péče o pacienty.

„Tento krok by znamenal reálné snížení dostupnosti specializované zdravotní péče jak interní, tak i přímo navazujících nemocničních oborů, jako jsou všechny obory operační, ARO, neurologie atd., s nezpochybnitelným přímým dopadem na pacienty regionu Sokolov,“ uvádí ve svém stanovisku LOK.

Uvedené oddělení sokolovské nemocnice, která patří pod krajskou akciovou společnost, má dlouhodobě podstav lékařů. Nyní zde pracuje osm lékařů, z toho ale jen primář má atestaci. Interna navíc přebírá péči o pacienty z oborů, které v okrese chybí, kardiologie, plicní, geriatrie, infekční, a další.

Lékaři před měsícem zaslali vedení KKN popis současné situace včetně svých požadavků. Mimo jiné chtějí „okamžitě zajistit chybějící lékaře a zabezpečit odpovídající zdravotní péči“. „Minimální počet lékařů pro přetíženou sokolovskou internu je 12,“ uvádějí v dopise.

Zvýšení počtu lékařů má následně umožnit předatestační a poté i poatestační vzdělávání a také umožnit lékařům brát si dovolenou.

Vedení KKN o nepříznivé situaci v sokolovské nemocnici ví. „V současné době by bylo předčasné se k tomu vyjadřovat. V Sokolově nyní není vedoucí lékařka,“ řekl dnes ČTK generální ředitel Horák.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?