Stát prodá jeden ze dvou válečných špitálů

17. 5. 2011 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Je to jedno ze dvou míst v ČR, kam by se v případě války nebo hromadné katastrofy svážely stovky raněných. Nenápadná budova v Zábřehu nedaleko Šumperka je takzvanou krizovou, nebo také "spící" nemocnicí. Vlastní ji stát. A ten šetří.


Podle informací Deníku je teď ve hře varianta, že by se stát této budovy zbavil. Zatím neoficiální informaci dostala zábřežská radnice při posledním zasedání bezpečnostní rady zábřežského regionu. Svému účelu nemocnice nikdy nesloužila, stát ji dlouho používal jako sklad léků.

„Areál na ploše přes třináct tisíc metrů čtverečních je v majetku České republiky. Je to typizovaná stavba civilní obrany ze 60. let. Vedle hlavní budovy o pěti podlažích se tu nacházejí ještě dva malé provozní objekty a asfaltová komunikace s odstavnou plochou,“ popisuje mluvčí zábřežské radnice Daniel Gryc.

Důvodem, proč se stát chce budovy zbavit, jsou hlavně finance. Jen temperování elektřinou a základní údržba areálu s obří prázdnou budovou spolkla v minulém roce 800 tisíc korun. Další náklady představuje plat správce.

Na území ČR stojí ještě jedno podobné zařízení v Hředlech na Berounsku. Oboje spravuje příspěvková organizace Zdravotnické zabezpečení krizových stavů (ZZKS), která sídlí v Příbrami a patří pod ministerstvo zdravotnictví.

„Zařízení v Zábřehu už nepotřebujeme, hledáme šanci na jiné využití. Návrh na jeho zrušení jsem podal ministerstvu, analýza by mohla být hotová do konce června,“ říká šéf ZZKS Ladislav Burian.

Hlavní budova v zábřežském areálu je zařízena jako nemocnice s desítkami pokojů, které jsou vybaveny ustlanými lůžky zakrytými igelitem. Místo je tu pro tři sta lidí. Nechybějí ani vybavené operační sály, kuchyně, jídelna a technické zázemí. Stačí odkrýt igelity a vše může během krátkého času fungovat.

Už od dob stavby provázela areál řada fám. Mezi lidmi se například říkalo, že pod budovou je ještě několik podzemních pater a že jsou v ní protiatomové kryty. Ve skutečnosti má jen suterén.

Co bude s nemocnicí dál, není jasné. Radní v Zábřehu ale objekt nechtějí. „Zastupitelstvu nedoporučujeme, aby se město o objekt ucházelo, protože jakékoliv využití by si vyžádalo astronomické náklady,“ dodává starosta František John (KDU-ČSL).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?