Švédsko povolilo pasivní eutanazii

28. 4. 2010 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Švédský Národní úřad pro zdravotnictví legalizoval tzv. pasivní eutanazii. Smrtelně nemocní pacienti tak budou moci žádat o vypnutí přístrojů, které je uměle udržují při životě.


„Pacient, který si přeje přerušení léčby, má právo na to, aby se tak stalo. Za podmínky, že rozumí informaci od lékaře a ví o následcích takového rozhodnutí,“ uvedl úřad.

„Je to velmi dobré rozhodnutí, velmi jasné a přesně to, co jsme požadovali,“ uvedla Eva Nilssonová Bagenholmová, šéfka Švédské lékařské asociace.

Verdikt švédských úřadů mimo jiné odpovídá na dopis, který úřadu před měsícem poslala 32letá ochrnutá žena. Švédka, napojená na respirátor už od svých šesti let, už několik let žádá o odpojení od dýchacích přístrojů.

„Rozhodnutí Národního úřadu považuji za velké štěstí, které přineslo do mé duše klid,“ řekla listu Expressen.

Nizozemské sdružení pro dobrovolnou asistovanou smrt sbírá podpisy na petici požadující, aby i lidé starší 70 let, kteří nejsou nevyléčitelně nemocní, ale považují život za ukončený, měli právo na dobrovolnou smrt tzv. poslední pilulkou.

„Život je dar, avšak měla bych mít možnost sama rozhodnout o jeho ukončení,“ řekla týdeníku Focus Petra de Jongová, plicní lékařka a šéfka sdružení.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?