V nemocnicích se blíží den D

4. 2. 2011 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Dny, kdy dvě krajské nemocnice v okrese (Karviná-Ráj včetně Orlové a Havířov), v případě, že lékaři své výpovědi nevezmou zpět, nebudou schopny naplno fungovat, se rychle blíží. Nemocnice se proto na tento stav připravují.


Například nemocnice v Havířově už začala podnikat první konkrétní opatření k zajištění svého omezeného provozu po odchodu lékařů. Ředitel nemocnice Jan Ferenc už ve středu potvrdil, že akutní případy budou přijímány jen do 20. února.

„Opatření se týká i rodiček. Po tomto termínu budou pacienti, kteří vyžadují intenzivní péči, převezeni do nemocnic, které určil krajský úřad,“ prozradil Ferenc.

Pacienti budou přerozdělováni na centrálním příjmu.
Od 20. února tam vznikne dispečink, který bude rozhodovat o stavu pacienta a o koordinaci převozu do zařízení, kde bude zajištěna akutní péče.

Pokud se skutečně rozzlobení lékaři s ministrem zdravotnictví nedohodou, pocítí to pacienti Nemocnice v Karviné- Ráji už za pár dní. Už po 10. únoru nebude nemocnice podle ředitele Petra Kovaříka přijímat akutní případy.

„Najedeme na postupný útlum na těch odděleních, která budeme v případě odchodu lékařů nuceni počátkem března uzavřít. Fungovat bude multioborové oddělení, jakási interna s chirurgií a oddělení, kde budou pacienti, které nelze propustit,“ řekl Kovařík. V Rájecké nemocnici bude mimo provoz dětské oddělení a porodnice. V orlovské části budou bez omezení v provozu ošetřovatelská lůžka DIP a DIOP a interna.

„Ambulance budou fungovat s omezením,“ dodal Kovařík.
Více ale bude jasné v pondělí, kdy má ředitel naplánovanou poradu s primáři. „Tam si upřesníme, jak by měla situace vypadat,“ dodal ředitel nemocnice.

„Pacienti budou muset počítat například s tím, že se budou odkládat plánované zákroky. Zdravotní péči nelze utlumit ze dne na den, je nutné na to všechny subjekty bez ohledu na jejich provozovatele připravit,“ řekl hejtman Jaroslav Palas.

Ředitel nemocnice v Karviné, stejně jako kolega z Havířova Jan Ferenc garantují, že pokud dojde k dohodě anebo se lékaři přece jen ještě rozhodnou výpovědi stáhnout, přijmou je bez problémů zpět.
Platit to však nemusí pro některé primáře, protože na posty těch, kteří plánují z nemocnic odejít, už ředitelé vypsali výběrová řízení, která v současné době probíhají.

Pokud v březnu skutečně lékaři opustí svá pracoviště v nemocnicích, vznikne nově tzv. Územní nemocnice spojením ústavu v Havířově, Karviné-Ráji a Třinci.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?