Vzdělávání v primární sféře

13. 1. 2009 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Podzim se věnoval mimo jiné primární sféře. V březnu loňského roku byla založena Sekce primárních sester a již nyní můžeme konstatovat, že zájem o členství a pořádané akce je mimořádně vysoký. Proto prezidium ČAS vítá tuto aktivitu a podporuje systém vzdělávání sester v ordinacích praktických a odborných lékařů.


Primární sféra poskytování zdravotnických a ošetřovatelských služeb je tématem, které se stává stále aktuálnějším. První linie péče má významný úkol nejen v depistáži, ale také v následné péči o pacienty, kteří přicházejí z nemocnice po operačních výkonech. Nejde vždy jen o pacienty staré, kteří jsou odkázáni na péči druhých. Vždy se však jedná o poskytování péče v domácím prostředí, ve kterém se pacient cítí vždy lépe než v nemocnici.

Ordinace praktických lékařů proto často poskytují návštěvní službu a spolupracují s agenturami domácí péče. I v tomto resortu je nutné, aby nelékařský personál byl dostatečně vzdělaný. To vyplývá nejen z podmínek udělení registrace pro samostatnou činnost bez odborného dohledu, ale také z povinnosti kontinuálního vzdělávání nelékařských profesí. Bohužel v primární sféře je dostupnost informací o legislativě a akcích v oblasti kontinuálního vzdělávání velmi malá.

Často jsou sestry z ordinací praktických lékařů zvány na semináře a konference blízkou nemocnicí, což jim významně pomáhá. Nicméně však časové možnosti vzhledem k ordinačním hodinám mnohdy neumožňují účast ani na těchto akcích. Další možností jsou lékařské konference a vzdělávací akce. Ty však, pokud nejsou kreditovány profesní organizací sester, nejsou akceptovány jako řádné vzdělávací akce pro splnění podmínek pro registraci.

Vzhledem k těmto všem komplikacím, které provázejí práci sester v ordinacích praktických a odborných lékařů, připravuje Sekce primárních sester ČAS systém vzdělávacích akcí cílených právě pro tento resort. A kce jsou tematicky i časově zaměřeny na možnosti právě těchto nelékařských profesí, které zajišťují provoz ambulancí. V průběhu podzimu 2008 se uskutečnily první čtyři konference. Byla navržena tři největší města: Praha (2krát), Brno, Ostrava. A kce se uskutečnily ve spolupráci S ekce primárních sester a Společnosti všeobecného lékařství ČLS JEP.

Technickou záštitu a sponzorství na sebe vzala společnost HARTMANN a. s., která se v letošním roce stala generálním partnerem České asociace sester. Když jsme vyslaly první informaci o konání těchto konferencí s nosným tématem Neurologický pacient v primární sféře, počítaly jsme s účastí zhruba 60 až 80 sester. Jaké však bylo naše překvapení, když během jednoho týdne se na každý termín přihlásilo více než 200 sester.

Měly jsme obrovskou radost, ale také „těžké spaní“. V tu chvíli nám velmi pomohla společnost HARTMANN a. s. Ing. Stanislav Jančík, ředitel marketingu HARTMANN a. s., ani na okamžik nezaváhal a výrazně navýšil rozpočet sponzorského daru na organizaci konferencí. Tím také zúčastněné nemusely platit účastnické poplatky a my jsme mohly rozšířit kapacity míst a služeb. A le ani tak jsme nemohly upokojit poptávku všech přihlášených.

Program byl zajímavý nejen tématem, ale i tím, že o problematice neurologických onemocnění pacientů nejen v domácím ošetření pohovořil doc. MUDr. Martin Bojar. O následcích mobility v důsledku neurologických postižení poreferovali jak MUDr. Sabina Švestková, tak MUDr. Vladimír Nerad. Mgr. A lice S trnadová, MBA, informovala kolegyně o legislativních podmínkách a změnách, které se týkají právě nelékařských profesí. Ohlas na tuto přednášku jasně signalizoval, že informovanost v ambulantní sféře je velmi malá. Přednášky najdete na www.cnna.cz - Sekce primárních sester.

Jsme si vědomé, že jsme nepokryly potřebu mnoha kolegyň v oblasti vědomostí v tomto oboru. Můžeme slíbit, že budeme v příštím roce pokračovat a připravíme systém seminářů a konferencí, o kterých budete informováni jak e-mailem u členek S ekce primárních sester ČAS, tak i prostřednictvím obesílání ordinací praktických lékařů S VL ČLS JEP a samozřejmě i na stránkách odborných časopisů.

Nejbližší konference se uskuteční 14. 12. 2009 v kongresovém sále Nemocnice Na Homolce na téma „Moderní trendy v ošetřování ran“ a koná se ve spolupráci se Sekcí domácí péče a Sekcí hojení ran ČAS . Zájem o účast nebo o aktivní vstup zasílejte na e-mail předsedkyně S ekce primárních sester Mgr. A lice Strnadové. Prezidium České asociace sester přeje všem svým členkám i nečlenkám hodně zdraví, štěstí a pohody v roce 2009. Těšíme se na shledání s vámi.


Bc. Irena Pejznochová1, Mgr. Alice Strnadová, MBA2 tiskové oddělení ČAS1, předsedkyně Sekce primárních sester ČAS2 (irena.pejznochova@seznam.cz, alice.strnadova@ftn.cz, www.cnna.cz)

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?