Zelená rýma nemusí vždy značit bakteriální infekci. Na vině mohou být i viry

26. 6. 2024 7:30
přidejte názor
Autor: Depositphotos.com/HayDmitriy
check
MUDr. Daniel Petr | Odborný garant článku
„S rýmou nemusíte vždy utíkat k lékaři. Často si poradíte sami.“

Ačkoliv hustá zelená rýma vzniká často jako důsledek silnějšího zánětu, není nutné vždy nasazovat antibiotika. Pokud nemáte zvýšenou teplotu, silný kašel, bolesti hlavy či jiné příznaky, tak se rýmy většinou do týdne zbavíte. Pokud se váš stav zhoršuje a rýma nepřestává ani po týdnu, měli byste vyhledat lékaře. Předejdete tím komplikacím v podobě sinusitidy a jiných infekcí.

Hustá zelená rýma: co to znamená?

Co se dozvíte v článku
  1. Hustá zelená rýma: co to znamená?
  2. Zelená rýma: léčba
  3. Zelená rýma u dětí

Za normálních okolností se v nose zdravého člověka příliš velké množství hlenu nenachází. Obvykle bývá čirý a spouští se třeba při přechodu ze zimy do tepla. Nachlazení, virové infekce a další respirační onemocnění bývají provázena rýmou a nadměrnou produkcí hlenu, který může nabývat nejrůznějších odstínů – od bělavé a narůžovělé po žlutou, zelenou, červenou či dokonce černou.

Kromě zvýšené produkce hlenu pak bývá rýma provázena i následujícími příznaky:

Hustá zelená rýma poukazuje na to, že tělo aktivně bojuje se silnou infekcí. Často jde o bakteriální záněty. Ne vždy je ale nutné sahat automaticky po antibiotikách. Samotná změna zbarvení rýmy vzniká v důsledku hromadění odumřelých bílých krvinek a jiných látek. Zelená rýma se tudíž může objevit i při virovém onemocnění. [1, 2, 34]

Kdy jít se zelenou rýmou k lékaři?

Odborníci doporučují sledovat kromě zbarvení, množství a hustoty hlenu i další doprovodné příznaky. Pokud vás trápí jen zelená rýma a kašel nebo zelená rýma bez teploty, pravděpodobně nejde o nic vážného. Pakliže se stav zlepší do 7 dní, nejspíše se nejedná o bakteriální infekci a není nutné brát antibiotika. K lékaři byste se ovšem měli vydat v případě, že se k rýmě přidají i jiné příznaky, jako například:

  • zvýšená teplota či horečka,
  • bolest hlavy,
  • silný kašel,
  • ucpání až zneprůchodnění nosu,
  • světloplachost,
  • nevolnost.

Rovněž by neměla být podceňována zelená zapáchající rýma, která poukazuje na zánět vedlejších dutin nosních (sinusitidu). Jde o velice nepříjemnou komplikaci běžné rýmy, kterou je nutné efektivně léčit. V opačném případě se totiž může rozšířit i do středního ucha nebo dolních cest dýchacích. [5, 6, 7, 8]

Zelená rýma: léčba

Pokud nemá pacient závažný průběh a netrápí ho zelená rýma déle než týden, není většinou nutné nasazovat hned antibiotika. Domácích triků, jak se zbavit zelené rýmy, je poměrně dost. Postupovat lze prakticky stejně jako u jiných typů rýmy. Mezi vhodná doporučení patří:

  • nosní spreje s mořskou vodou,
  • Vincentka ve spreji,
  • konvička na výplach nosu,
  • inhalace bylinných či solných směsí.

Ke zmírnění otoku nosní sliznice je možné používat také lokální dekongestiva, která uleví od pocitu ucpaného nosu. Tyto léky lze užívat maximálně 7 dní, protože u nich může dojít ke vzniku návyku. Mezi často používaná dekongestiva pak patří:

  • xylometazolin,
  • oxymetazolin,
  • nafazolin,
  • tramazolin.

Pokud zelená rýma trvá déle než týden, měli byste zajít k lékaři. Ten na základě výtěru z nosu a jiných vyšetření rozhodne, zda je nezbytné napsat antibiotické kapky na zelenou rýmu či antibiotika v tabletách. [9, 10, 11, 12]

Zelená rýma u dětí

Malé děti trpí velice často na rýmy, nachlazení a virózy. Imunitní systém dospívajícího jedince není plně vyvinutý a odolnost vůči infekčním chorobám získává postupně. Pokud začne vaše dítě vysmrkávat zelený nosní hlen, není nutné hned volat dětskému lékaři a žádat předepsání antibiotik. Jestliže má rýma mírný průběh, poradíte si sami.

Co na zelenou rýmu u dětí?

Pokud se objeví zelená rýma u kojence či batolete, lékaři doporučují dbát na následující opatření:

  • dostatečný příjem tekutin,
  • fenyklový, heřmánkový nebo slézový čaj,
  • čistění nosu roztokem mořské vody,
  • odsávání hlenu pomocí odsávačky v případech, kdy ucpaný nos znemožňuje kojení, pití z lahvičky či spánek,
  • rozprašování éterických olejů pro usnadnění dýchání,
  • v případě horečky podávání léků na její snížení (paracetamol, ibuprofen),
  • zvýšený příjem vitamínu C.

Rýma může představovat poměrně závažný problém pro novorozence a kojence, jelikož takto malé děti neumí samy smrkat, a proto je nutné hleny odsávat. Díky tomu se nos vyčistí a dítě může v klidu dýchat nebo sát mateřské mléko. Pokud se stav dítěte nezlepší do 3 dnů, vyhledejte pomoc pediatra. Přetrvávající problémy, bolesti uší a vysoké horečky jsou komplikace, se kterými si bez odborné pomoci neporadíte.

Jestliže je vaše ratolest ve školkovém věku, měli byste ji nechat se žlutou či zelenou rýmou doma. Barevná rýma sice nemusí být vždy infekční, ale opatrnost je na místě, zejména pokud má dítě teplotu, kašel a bolí ho hlava. [13, 14, 15, 16]

Zdroje: healthline.com, mayoclinic.org, osfhealthcare.org, pennmedicine.org, health.com, webmd.com, kaplansinusrelief.com, medicalnewstoday.com, verywellfamily.com, farmaciepropraxi.cz, internimedicina.cz, pharmanews.cz

Co pomáhá na zelenou rýmu?
Pokud netrpíte vysokými horečkami, silným kašlem a dalšími doprovodnými příznaky, měli byste postupovat podobně jako u běžné rýmy. Od nepříjemných příznaků rýmy a ucpaného nosu mohou ulevit spreje s mořskou vodou, Vincentka, konvičky na výplach nosu či inhalace bylinných směsí. Jestliže vás trápí silný otok nosní sliznice, můžete na jeho zmírnění vyzkoušet přípravky s dekongestanty. Tyto léky lze užívat nejdéle týden.
Dá se vyléčit zelená rýma bez antibiotik?
Rozhodně, zelené zbarvení totiž automaticky neznamená, že se jedná o bakteriální infekci. Zabarvení nosního hlenu se během infekce mění spolu s jeho složením. Tmavší odstíny či žlutozelené zabarvení jsou způsobeny odumřelými bílými krvinkami a dalšími látkami. Tělo tedy svádí aktivní boj s infekcí, která ale může být i virového původu.
Jak by se měla léčit zelená rýma v těhotenství?
Těhotné ženy by se měly při výběru vhodných nosních kapek poradit s lékárníkem nebo lékařem. Za zcela bezpečné lze ale označit spreje s mořskou vodou, Vincentku nebo výplachy nosní konvičkou. Pokud má onemocnění vážnější průběh a infekce se rozšíří do vedlejších dutin nosních, mají lékaři možnost předepsat antibiotika, která jsou vhodná i pro těhotné.
  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?