Kortikoidy mají svá pro i proti. Jak působí na naše zdraví?

12. 9. 2022 9:00
10 nových názorů
check
MUDr. Daniel Petr | Odborný garant článku
„S kortikoidy opatrně, jsou to sice účinná léčiva, ale mají spoustu nežádoucích účinků, které se projeví hlavně při jejich dlouhodobém užívání.“

Kortikoidy jsou uměle vyráběné steroidní hormony podobné těm, které se vytváří v kůře nadledvin. Tyto léky mají výrazné protizánětlivé a antialergické účinky a používají se například k léčbě astmatu nebo atopického ekzému. Mají ovšem také celou řadu poměrně častých nežádoucích účinků a pacienti by je měli užívat pouze po konzultaci s odborníkem. 

Co jsou kortikoidy?

Kortikoidy jsou synteticky vyráběné chemické látky, jejichž struktura je podobná jako u hormonů z kůry nadledvin. Lidé by tedy měli důrazně rozlišovat mezi kortikoidy, které vznikají uměle, a kortikosteroidy, což jsou steroidní hormony přirozeně se vytvářející v kůře nadledvin. Co se týče přírodních hormonů, v lidském těle převládá především kortizol. [1, 2, 3, 45]

K čemu slouží kortikoidy?

Kortikoidy jsou známé především díky svému protizánětlivému, imunosupresivnímu a protialergickému působení. Jejich účinky jsou velmi široké, a proto mají tyto léky nezastupitelný význam při léčbě mnoha různých onemocnění. Různé formy kortikoidů neléčí vlastní příčinu nemocí, slouží však hlavně k tlumení imunitního systému a blokují silné alergické či autoimunitní reakce.

Které stavy se léčí pomocí kortikoidů?

Využití kortikoidů

Jak fungují kortikoidy? Tyto medikamenty existují v mnoha různých formách. Pokud jde o lokální léčbu, využívají se látky, jako je například mast s kortikoidy, různé krémy a roztoky na kůži nebo také inhalační kortikoidy (prášky či roztoky). Co se týče systémové léčby, pacienti používají k léčbě kortikoidy injekce nebo tablety.

K lokální léčbě slouží například Budesonid, Flutikason, Betamethason nebo Mometason. Při celkové léčbě se naopak nejvíce uplatňují Dexamethason, Prednison či Hydrokortison.

Jak funguje prednison a metylprednisolon?

Tyto látky jsou podávány systémově, a to buď ve formě tablet, nebo prostřednictvím injekcí. Metylprednisolon (například léky Medrol, Metypred či Methylprednisolon) je silnější než prednison (například lék Prednison), přičemž platí, že dávka 4 miligramů metylprednisolonu odpovídají zhruba 5 miligramům prednisonu. [11, 12, 13, 14, 15]

Podstoupili jste léčbu kortikoidy?

Jaké mají kortikoidy nežádoucí účinky?

Spoustu pacientů, kterým je doporučena léčba pomocí některého z výše zmíněných přípravků, se ptá, jaké mají kortikoidy vedlejší účinky a zda jim mohou tyto medikamenty nějakým způsobem ublížit. Podobně jako všechny léky mohou mít i kortikoidy nežádoucí účinky, kvůli často omílaným vedlejším účinkům se ovšem těchto léků spousta lidí bojí.

Vedlejší účinky kortikoidů jsou například:

  • Vznik Cushingova syndromu,
  • snížená imunita,
  • migréna,
  • poruchy srdečního rytmu,
  • poruchy zubní skloviny,
  • zvýšená chuť k jídlu a obezita,
  • pankreatitida,
  • závrať,
  • ochablost svalů,
  • osteoporóza,
  • nekróza kostí,
  • pokles potence,
  • zvýšení krevního tlaku,
  • žaludeční krvácení,
  • vynechání menstruace,
  • podrážděnost, nespavost, deprese,
  • snížená hladina draslíku (hypokalémie),
  • hyperglykémie až steroidní diabetes,
  • vznik žaludečních vředů,
  • zhoršené hojení ran,
  • ztenčení kůže,
  • poruchy menstruačního cyklu,
  • vyšší riziko infekc. [16, 17, 18, 19, 20, 21]

Léčba kortikoidy

Existují přísná kritéria, podle kterých lékaři určují, kdy je nutné kortikoidy pacientům nasadit a kdy tyto léky raději vynechat. Po nasazení kortikoidů mohou projevy nemoci velmi rychle ustoupit, lidé si ovšem někdy stěžují na to, že po vysazení kortikoidů se nepříjemné symptomy vrací. V každém případě by měli vždy dodržovat doporučení svého lékaře a aplikovat kortikoidy pouze po dobu, kterou jim určil.

Celková léčba

Systémové kortikoidy mohou v některých případech pacientům zachránit život, léčba by ovšem nikdy neměla překročit nezbytně nutnou dobu. Někdy pacientům stačí pouze jednorázová aplikace vysoké dávky kortikoidů (například při anafylaktickém šoku), jindy ovšem musí tyto léky užívat dlouhodobě. V takovém případě by pacienti měli užívat nejnižší možnou účinnou dávku a kvůli výskytu nežádoucích účinků pravidelně chodit na kontroly.

Lokální léčba

Lokální aplikace kortikoidů se využívá například při léčbě atopického ekzému nebo astmatu. K tomu slouží třeba kortikoidová mast, po jejíž aplikaci je ovšem vždy nutné důkladně si opláchnout ruce, aby se látka nedostala také na jiná místa. Také je nutné vyhnout se místům, kde je kůže tenčí (podpaží). Co se týká inhalace kortikoidů, pacient by si měl po vdechování látky vypláchnout ústa a zbytek přípravku rozhodně nepolykat.

Pokud budou pacienti dodržovat zmíněné zásady bezpečného užívání těchto léků, měli by se vyhnout závažnějším vedlejším účinkům. [22, 23, 24, 25]

Vysazení kortikoidů

Dlouhodobé užívání kortikoidů se nedoporučuje, jelikož může způsobit nepříjemné následky. K delší léčbě by pacienti měli přistoupit jen ve chvíli, kdy je to nezbytně nutné a předepíše jim to ošetřující lékař. Kortikoidy totiž sice tlumí imunitní reakce, způsobují ale zároveň oslabení obranyschopnosti. Pacient je tak mnohem náchylnější ke vzniku různých infekčních i nádorových onemocnění.

V některých případech je ovšem celoživotní užívání kortikoidů nebo jiných léků potlačujících imunitu nutné (například u pacientů po transplantaci ledviny). V takových případech jsou na místě přísná režimová opatření. Pacienti jsou poučeni o tom, jak se vyvarovat infekcí a kdy případně kontaktovat svého ošetřujícího lékaře.

Po dlouhodobém užívání kortikoidů je důležité, aby je pacient začal vysazovat postupně. Lidské nadledviny totiž okamžitě poznají, že dochází k přísunu kortikoidů zvenčí, a proto přestanou takové hormony vyrábět. Když dojde k rychlému vysazení léku, nadledviny nestihnou zareagovat a člověk se ocitne zcela bez těchto důležitých látek, což ho může stát život. [26, 27, 28, 29]

Hexavakcína chrání pacienta proti šesti onemocněním. Kdy se očkuje?
Přečtěte si také:

Hexavakcína chrání pacienta proti šesti onemocněním. Kdy se očkuje?

Kortikoidy v těhotenství

V některých případech mohou kortikoidy lokálně užívat také nastávající maminky a kojící ženy. V průběhu těhotenství by krátkodobá aplikace těchto látek neměla plodu nijak ublížit, maminkám ovšem může ulevit například od různých nepříjemných vyrážek. Vždy je ale nutné poradit se o způsobu léčby s ošetřujícím lékařem. Ten zhodnotí možná rizika, buď léčbu kortikoidy (v malém množství) odsouhlasí, nebo zvolí jiné možnosti léčby. [30, 31, 32, 33, 34]

Podávání kortikoidů dětem

Mnoho rodičů kortikoidy zavrhuje, protože mají z podávání těchto léků dětem podvědomý strach. Pokud jde o závažné případy, je ovšem možné podávat tyto léky také malým pacientům, jelikož mohou výrazně ulevit při těžkých formách astmatu a alergie, nebo třeba při léčbě atopického ekzému. Nemluvě o tom, že v případě některých onemocnění (nefrotický syndrom) je dlouhodobé podávání kortikoidů nebo jiných imunosupresiv nutné.

Maminky by samozřejmě nikdy neměly svým dětem nasazovat kortikoidy bez porady s ošetřujícím lékařem. U dětí je vždy nutné po nasazení kortikoidů monitorovat jejich vývoj, vedlejší účinky totiž zahrnují právě zpomalení růstu. [35, 36, 37, 38, 39]

Kortikoidy a alkohol

Pokud pacient užívá kortikoidy, alkoholu by se měl pro jistotu vyhnout. Jeho konzumace totiž může narušit léčebný proces a může také vést ke zhoršení celkového zdravotního stavu. [40, 41, 42, 43]

Zdroje: medicinapropraxi.cz, dermatologiepropraxi.cz, healhtline.com, medicalnewstoday.com, drugs.com, rch.org.au, healthychildren.org, pediatriepropraxi.cz, nhsinform.scot, ncbi.nlm.nih.gov, nhs.uk, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, stefajir.cz, my.clevelandclinic.org, linkos.cz, mayoclinic.org

Co jsou to kortikoidy? 
Většina pacientů tuší, že jsou kortikoidy léky, ale o jejich fungování často nic nevědí. Jedná se o synteticky vyráběné chemické látky, jejichž struktura se podobá hormonům z kůry nadledvin. Tyto medikamenty dnes existují v mnoha různých formách. Dostupné jsou lokální kortikoidy například ve formě mastí, krémů a roztoků na kůži, ale také jako inhalační kortikoidy (prášky nebo roztoky). K systémové léčbě pak slouží kortikoidy v tabletách nebo injekcích. 
Jaké mají kortikoidy účinky? 
Tato léčiva jsou známá hlavně díky svému protizánětlivému, imunosupresivnímu a protialergickému působení. Neléčí ovšem vlastní příčinu obtíží, ale slouží hlavně k utlumení imunitního systému. Vzhledem k tomu, že jsou jejich účinky velmi rozsáhlé, mohou nicméně pomoci při léčbě mnoha různých onemocnění, kam patří například astma, atopický ekzém, lupénka, zánětlivé choroby, revmatoidní artritida, roztroušená skleróza nebo některé druhy rakoviny. 
Jak probíhá léčba kortikoidy? 
Kortikoidy vždy předepisuje lékař, a to na základě přísných kritérií, podle nichž hodnotí, zda je tato léčba pro pacienta vhodná. V případě systémové terapie někdy stačí jednorázová aplikace vyšší dávky kortikoidů (například při anafylaktickém šoku), jindy je však nutné užívat je dlouhodobě a chodit na pravidelné kontroly. Při lokální aplikaci kortikoidů, které pomáhají třeba na atopický ekzém či astma, je nutné přísně dodržovat bezpečnostní zásady, aby nedošlo k rozvoji vedlejších účinků. 
Jak dlouho užívat kortikoidy? 
Po nasazení kortikoidů v některých případech projevy nemoci rychle vymizí a pacient se pak během několika dnů cítí o mnoho lépe. Někteří lidé si však stěžují na to, že po vysazení kortikoidů se jim nepříjemné symptomy vrací. Vždy je nicméně nutné dodržovat doporučení ošetřujícího lékaře a aplikovat kortikoidy pouze po určenou dobu. Dlouhodobé užívání kortikoidů totiž může oslabit organismus a způsobit rozvoj zdravotních komplikací. Pacienti pak bývají náchylnější ke vzniku infekčních i nádorových onemocnění.
Lena (neregistrovaný)

Dobrý den
Loni na dovolené se mi projevila reakce na slunce vyrážkou a svěděním.Musela jsem v zahraničí na Kortikoidovou injekci.
Letos jsem tomuto chtěla předejít a nechat si píchnout injekci preventivně před dovolenou,ale můj praktický lékař mi ji odmítl aplikovat.

Dobrý den,
preventivní podání kortikoidů touto formou by nefungovalo, účinek netrvá několik dní. Z této aplikaci by zůstala jen rizika spojená s kortikoidy, nedivím se proto, že vám praktik injekci podat odmítl. Vyvarujte se dlouhodobému pohybu na slunci a vezměte s si sebou na dovolenou antihistaminika. Zkuste volně prodejný analergin nebo cezeru.

Mikešek (neregistrovaný)

Dobrý dem mám chronickou kopřivku a pomáhají mi jen kortikoidy je ještě kromě těchto léků něco jiného dekuji

Dobrý den,
ano, k léčbě chronické kopřivky se využívají hlavně antihistaminika, a to i v kombinacích. Kortikoidy by se měly používat pouze krátce. Další variantou je biologická léčba, která je efektivní, nicméně se aplikuje po splnění kritérií pouze v odborných dermatologických centrech.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?