Lékaři u soudu vinu popírali

8. 9. 2010 8:05
přidejte názor
Autor: Redakce
Pouhé dva dny stačily k tomu, aby jedna kravařská rodina prošla v říjnu 2008 nevratnou tragédií. Třicetiletá manželka a matka během víkendu po opakovaných návštěvách lékařů zemřela.


Za její smrt se včera u opavského soudu zodpovídali dva lékaři, obžalovaní z ublížení na zdraví. Všechno začalo desátý den od porodu horečkou a šestinedělka byla v sobotu 18. října převezena do opavské nemocnice.

Gynekolog nezjistil žádný problém, diagnostikoval jen virové onemocnění a poslal ji s paralenem domů. Kromě rutinních úkonů neprovedl ani odběr krve a dalšího biologického materiálu na vyšetření. V noci žena omdlela v koupelně, v neděli ráno jí přibyly urologické potíže a zase putovala do nemocnice. Gynekoložka ji poslala k urologovi a ten nezjistil žádný problém.

Znovu odjela domů a vpodvečer nastoupily potíže s dýcháním. Přivolaná rychlá zdravotnická pomoc už nemohla nic zvrátit. Po naložení do sanitky došlo u ženy k zástavě životních funkcí a zemřela na otravu krve, vyvolanou prudkým zánětem dělohy v důsledku pozdních poporodních komplikací.

Obžaloba viní gynekologa Karla Staška a gynekoložku Renatu Kupkovou, že závažným způsobem porušili lékařské ustanovení tím, že při vyšetření nepostupovali svědomitě a poctivě, neprovedli všechna patřičná vyšetření a nezahájili odpovídající léčbu. Oba obžalovaní shodně vinu odmítají.

Gynekolog je mimoopavský soukromý lékař, pracující ve Slezské nemocnici jen na smlouvu. Uvedl, že pacientku vyšetřil a nezjistil nic mimořádného. Předpokládal, že jde o onemocnění pravděpodobně dýchacích cest a k odběru krve ani jiného biologického materiálu stejně jako k hospitalizaci prý neviděl žádný důvod. Gynekoložka byla v době události kmenovou pracovnicí gynekologicko-porodnického oddělení Slezské nemocnice, v současné době pracuje v ostravské fakultní nemocnici.

Protože jí pacientka udala jako problém urologické potíže, poslala ji k urologovi. Výslovně jí neřekla, aby se k ní ještě vrátila. Stav šestinedělky, která se po nemocnici musela pro celkovou slabost pohybovat na vozíku, nepovažovala podle svých slov za nic mimořádného. Za nutný nepovažovala ani odběr krve a dalšího biologického materiálu.

Manžel, který doprovázel svou ženu při každé návštěvě nemocnice, byl postojem lékařů hodně překvapený.

Udivilo ho hlavně to, že manželka chvíli po porodu a zjevně ve zdravotních potížích byla pokaždé bez okolků poslána domů. Jeho matka, která pracuje jako ošetřovatelka v psychiatrické léčebně, nedokázala o posledních dvou dnech života snachy hovořit bez emocí, které obžalovaným naopak evidentně chyběly.

Podobnou náplň měla i výpověď urologa - vycévkoval pacientku, vyšetřil jí funkci ledvin a tím to skončilo. O tom, že v jejím těle bují prudká otrava krve, neměl žádný z lékařů ani zdání. Mohli mít jistotu, pokud by provedli všechno, co provést měli. Pro další svědectví bylo soudní líčení odročeno.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?