Žloutenka je jen jedním z příznaků onemocnění jater. Pacienty trápí často únava a nechutenství

12. 7. 2024 12:30
přidejte názor
Autor: Freepik.com/katemangostar
check
MUDr. Daniel Petr | Odborný garant článku
„Pokud chcete mít zdravá játra, omezte nebo případně vůbec nepijte alkohol.“

Játra představují významný orgán podílející se na mnoha životně důležitých funkcích. Mohou je postihovat nejrůznější akutní i chronická onemocnění, jako jsou infekční hepatitidy, steatóza, cirhóza, metabolické poruchy, toxické poškození i nádory. O zdraví jater je nutné pečovat po celý život – i když se umí regenerovat, některá poškození mohou být nevratná a jediným řešením je pak transplantace jater.

Anatomie a význam jater

Co se dozvíte v článku
  1. Anatomie a význam jater
  2. Typy onemocnění jater
  3. Příznaky onemocnění jater
  4. Onemocnění jater: léčba

Játra představují životně důležitý orgán nacházející se v pravém podžebří. Vystupují nejen jako centrum látkové výměny, ale také jako žláza s vnitřní sekrecí produkující hormony. Skládají se ze čtyř laloků a jejich hmotnost dosahuje až 1,5 kg, jsou tudíž ze všech vnitřních orgánů tím největším.

Od ostatních orgánů se odlišují schopností regenerace po akutním poškození či po částečné resekci. Jaterní buňky, které zastupují asi 60 % buněčné populace v játrech, se nazývají hepatocyty. Jednotlivé hepatocyty jsou důležitou součástí funkčních a strukturních jednotek jater zvaných jaterní lalůčky.

Játra jsou velice dobře zásobena krví prostřednictvím jaterní tepny, která do nich přivádí okysličenou krev. Zároveň do nich proudí venózní krev z vrátnicové (portální) žíly obsahující vstřebané živiny, vedlejší produkty metabolismu a toxiny produkované střevními bakteriemi. Tyto látky jsou v játrech dále zpracovávány. [1, 2, 34]

Funkce jater

  • klíčová role v metabolismu sacharidů, tuků a bílkovin,
  • syntéza bílkovin krevní plazmy, cholesterolu, glukózy a některých hormonů,
  • tvorba některých srážlivých faktorů,
  • ukládání některých vitamínů, mědi a železa,
  • detoxikace škodlivých látek (alkohol, léčiva, jedy),
  • tvorba žluči,
  • vylučování některých léčiv, bilirubinu a hormonů prostřednictvím žluče,
  • podíl na regulaci tělesné teploty. [5, 67]

Typy onemocnění jater

Játra bývají postižena infekčními onemocněními. S ohledem na jejich důležitost v lidském organismu a pestrou škálu funkcí mají nemoci jater vážný dopad na celkové zdraví pacienta. Kromě infekcí, nezdravého životního stylu, genetických predispozic a nadměrného pití alkoholu jim škodí i otravy některými léky a houbami. Mezi onemocnění jater patří:

Infekční hepatitidy

Infekční hepatitidy, známé také jako infekční žloutenky, jsou záněty jater virového původu. Obecně je nyní uznáváno 5 druhů virových hepatitid:

V současné době je v České republice nejrozšířenějším typem žloutenky hepatitida C, která se přenáší infikovanou krví, případně z nakažené matky na plod. Mezi ohrožené skupiny osob patří především narkomani sdílející jehly.

Steatóza (ztukovatění jater)

Jaterní steatóza je výraz pro tzv. ztukovatění jater. Při tomto onemocnění dochází k bolestivému zvětšení jater, kdy je více než 5 % jejich objemu zastoupeno tuky (zejména triacylglyceridy). Příčinou ztukovatění jater bývá často alkoholické onemocnění jater. Dobrou zprávou je, že při abstinenci může steatóza ustoupit.

Kromě nadměrného pití alkoholu mohou steatózu vyvolat i jiné faktory. Nealkoholická steatohepatitida (NASH) představuje nejčastější chronické onemocnění jater, které může vést až k jaterní cirhóze. Souvisí s nezdravým životním stylem a jídelníčkem obsahujícím nadměrné množství tuků a cukrů. [11, 12, 13, 14]

Jaterní cirhóza

Cirhóza představuje mimořádně závažné onemocnění jater, které je charakteristické výrazným omezením jaterních funkcí. Skončit může i selháním jater a nutnou transplantací. Příčinou jaterní cirhózy je chronické poškozování jaterní tkáně, která se hojí zjizvením. Hepatocyty jsou v tomto případě nahrazovány tuhou vazivovou tkání, orgán tudíž ztrácí svou funkčnost. S cirhózou jater se nejčastěji setkávají alkoholici, diabetici a pacienti s hepatitidou typu C.

Autoimunitní onemocnění jater

Další skupinou jaterních nemocí jsou autoimunitní hepatitidy. Jde o vzácná akutní či chronická onemocnění jater, při kterých vnímá imunitní systém jaterní tkáň jako cizorodou a nebezpečnou. Vytváří tudíž autoprotilátky směřované proti jaterním buňkám, což způsobuje permanentní zánět. Neléčená autoimunita může vést k nevratnému poškození a selhání jater. [15, 16, 17, 18]

Metabolické poruchy jater

Specifickou skupinou chorob poškozujících jaterních tkáň jsou metabolické poruchy. Často se jedná o dědičná onemocnění. Lékaři se setkávají zejména s těmito poruchami:

  • hemochromatóza – porucha metabolismu železa, dochází při ní k nadměrnému ukládání železa do jater,
  • Wilsonova choroba – nadměrné ukládání mědi do jater,
  • porfyrie – poruchy metabolismu porfyrinů.

Toxické poškození jater

Pro zdraví jater jsou velice nebezpečné otravy a předávkování určitými léky. Z léčiv se jedná o paracetamol, z hub o muchomůrku zelenou. Otravy mohou způsobit také:

  • metanol,
  • etylalkohol,
  • etylenglykol,
  • tetrachlormetan.

Nádorová onemocnění jater

Podobně jako jiné orgány mohou být i játra napadena rakovinou. Jaterní nádory bývají často nezhoubné (hemangiom). Objevit se ale mohou i maligní nádory vycházející z jater. Nejčastější je tzv. hepatocelulární karcinom, který vzniká v souvislosti s chronickou hepatitidou a jaterní cirhózou. Lékaři se setkávají také s tím, že nádorové onemocnění vychází z jiné tkáně/orgánů a v játrech následně vytváří metastázy. [19, 20, 21, 22]

Hepatomegalie je následek ztučnělých jater či žloutenky. Na vině ale může být i řada dalších příčin
Přečtěte si také:

Hepatomegalie je následek ztučnělých jater či žloutenky. Na vině ale může být i řada dalších příčin

Příznaky onemocnění jater

Projevy onemocnění jater se mohou lišit v závislosti na typu a závažnosti dané choroby. Mnoho symptomů se navíc projeví až ve chvíli, kdy onemocnění pokročí do vážnějšího stádia. Mezi charakteristické příznaky nemoci jater patří:

Mnoho pacientů pociťuje také kožní příznaky. Typické je třeba svědění kůže při onemocnění jater. Dále se může objevit zvýšená pigmentace a pavoučkové névy. U mužů je patrná ztráta ochlupení. [23, 24, 25]

Onemocnění jater: léčba

Léčba onemocnění jater se vždy odvíjí od toho, jaká konkrétní choroba byla diagnostikována. Například u virových hepatitid se podávají antivirotika, která pomáhají s léčbou zánětu. Autoimunitní onemocnění je nutné léčit podáváním imunosupresiv. V případě těžkého poškození jater a pokročilé cirhózy už někdy nezbývá jiné řešení než transplantace jater.

Čím dříve se začne onemocnění jater léčit, tím je lepší prognóza. Základním pilířem nefarmakologické léčby je tudíž radikální změna životního stylu, abstinence alkoholu a speciální dieta při onemocnění jater.

Jídelníček při onemocnění jater

Při onemocnění jater se doporučuje:

  • listová zelenina,
  • brokolice, kapusta, květák a další brukvovitá zelenina,
  • bobulovité ovoce a lesní plody,
  • celozrnné výrobky,
  • ořechy a semínka,
  • olivový olej,
  • kurkuma, medvědí česnek a další protizánětlivé bylinky či koření,
  • libové maso a netučné ryby,
  • kysané mléčné výrobky,
  • starší nekynuté pečivo.

Při jaterní dietě je klíčové omezit příjem tučných a smažených pokrmů, sladkostí, průmyslově zpracovaných potravin, soli, a především zcela vynechat pití alkoholu. [26, 27, 28]

Zdroje: nih.gov, mayoclinic.org, columbiasurgery.org, hopkinsmedicine.org, britannica.com, clevelandclinic.org, healthline.com, liverfoundation.org, mzd.gov.cz, cpzp.cz, stefajir.cz, nzip.cz, mou.cz, vovcr.cz, solen.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?