Příčiny zánětu spojivek zahrnují virové i bakteriální infekce. Někdy jej způsobuje také alergie

4. 12. 2023 10:18
přidejte názor
Autor: Depositphotos/Milkos

Za vznik zánětu očních spojivek může být zodpovědné poměrně velké množství příčin. Většinu z nich má přitom pacient možnost mnohdy sám ovlivnit například tím, že si nebude sahat do očí špinavýma rukama nebo nebude používat znečištěné kontaktní čočky. Na vině však mohou být i jiná onemocnění nebo určité vrozené vady.

Co se dozvíte v článku
  1. Jaké má zánět spojivek příčiny?
  2. Virový zánět spojivek
  3. Bakteriální zánět spojivek
  4. Alergický zánět spojivek
  5. Chlamydiový zánět spojivek
  6. Zánět spojivek  – přenos

Jaké má zánět spojivek příčiny?

Zánět v oku může mít celou řadu různých příčin, které se od sebe liší svou závažností. Nejčastěji je za rozvoj obtíží zodpovědná virová nebo bakteriální infekce, ale konjunktivitidu mohou mít na svědomí i jiné faktory, s nimiž se pacient běžně setkává. Lékaři pak rozlišují infekční záněty, kde jsou původcem viry, bakterie nebo plísně, a neinfekční záněty způsobené trvalým drážděním.

Kromě výše zmíněných činitelů může být na vině samozřejmě také alergie. Dále se pak zánět spojivek rozvíjí třeba vlivem chemického, fyzikálního nebo tepelného podráždění. Za rozvoj obtíží tak mohou být zodpovědné třeba různé nečistoty, kouř, pobyt v prašném a příliš suchém prostředí, chlad, vítr, UV záření či poleptání chemikáliemi.

Svou roli ovšem mohou hrát i další faktory, kam patří celková únava, nevyspání a namáhání očí v důsledku dlouhotrvající soustředěné práce. Pozor si dejte také na poškozené nebo znečištěné kontaktní čočky a vyhněte se jejich příliš dlouhému nošení. V některých případech pak může zánět spojivek vyvolat také užívání léků nebo nošení nevhodného make-upu.

Aby toho nebylo málo, zánět spojivek může vzniknout i v důsledku jiného onemocnění, jako je například zánět vedlejších nosních dutin, syndrom suchého oka nebo jakékoliv poranění oka. Ke vzniku konjunktivitidy ovšem může přispět také nesprávné postavení víček a řas, nekorigovaná refrakční vada nebo další zdravotní problémy. [1, 2, 34]

Virový zánět spojivek

Mezi nejčastější typy zánětů patří virová konjunktivitida, která je vysoce nakažlivá a ve větších kolektivech může dokonce vyvolat epidemii. Původcem obtíží v tomto případě bývají například adenoviry nebo virus, který je zodpovědný za vznik oparu na rtu (herpes simplex). Při zánětu spojivek u dětí se také často vyskytuje faryngokonjuntivální horečka, která souvisí se záněty horních dýchacích cest.

K přenosu infekce dochází prostřednictvím kapének (vzdušnou cestou), kontaminovanou vodou a předměty (sekretem z očí a dýchacího traktu) nebo přímým kontaktem s nakaženou osobou. Průhledný výtok, který se u pacienta vlivem zánětu objevuje, bývá vodnatý, lehce hlenovitý a vysoce infekční. Právě z toho důvodu je nutné dodržovat přísná hygienická pravidla.

Virový zánět se obvykle projeví náhle a postihuje obě oči. Pacienti si stěžují především na nepříjemné svědění, slzení očí, zarudnutí a světloplachost. Je-li na vině herpes simplex, může dojít i k výsevu puchýřků. Léčba zánětu spojivek pak trvá zhruba 2–3 týdny, přičemž lékaři doporučují také nošení tmavých slunečních brýlí, což zabrání dalšímu podráždění sliznice. [5, 67]

Bakteriální zánět spojivek

Poměrně běžný (zhruba 5 % případů) je také bakteriální zánět očních spojivek, jehož rozvoj mívají na svědomí především bakterie z rodu stafylokoků, streptokoků a hemofilů. Mezi hlavní původce patří například Staphylococcus aureus (zlatý stafylokok), bakterie Neisseria gonorrhoeae (původce kapavky), bakterie Neisseria meningitidis (původce hnisavé meningitidy), ale i chlamydie.

Bakteriální zánět spojivek se nejčastěji objevuje během zimních a jarních měsíců. Zpočátku bývá jednostranný, ale během několika dnů může postihnout i druhé oko. Nemoc doprovází slzení, zarudnutí, pocit písku v očích, otok víčka a nepříjemné svědění. Typický je také žlutý výtok (hnis v oku), který způsobuje, že jsou pacientova víčka po probuzení slepená.

U malých pacientů se bakterie často rozšíří do zbytku organismu, což vede k rozvoji celkových příznaků, jako je například zvýšená teplota. Výjimkou pak není ani chronický bakteriální zánět spojivek, za jehož vznikem stojí třeba bakterie Streptococcus aureus, Moraxella, Proteus nebo Escherichia colli. Průběh bývá vleklý a někdy se přidává také zánět víček. [8, 9, 10]

Alergický zánět spojivek

V praxi se lékaři často setkávají také s alergickou konjunktivitidou, která je způsobena nepřiměřenou reakcí imunitního systému na kontakt s alergeny. Sem patří například pyl, prach, roztoči nebo také odumřelé buňky kůže, sliny, moč, výkaly a krev domácích mazlíčků či jiných zvířat. Na vině ale mohou být také různé kosmetické produkty a užívané léky.

Alergie na kočky je v naší populaci stále častější. Co ji způsobuje?
Přečtěte si také:

Alergie na kočky je v naší populaci stále častější. Co ji způsobuje?

Alergické záněty se běžně objevují na jaře a začátkem léta, kdy rozkvétá velké množství trav, květin, keřů a stromů. Mezi typické příznaky zánětu spojivek se řadí svědění očí a víček, zarudnutí, slzení, rýma a kýchání.  Zánět spojivek ovšem může potrápit také pacienty trpící atopickým ekzémem. Pokud člověk reaguje na alergeny výše zmíněným způsobem celoročně, hovoříme již o chronickém zánětu spojivek. [11, 12, 13]

Chlamydiový zánět spojivek

V tomto případě jsou projevy zpočátku stejné jako u běžného bakteriálního zánětu spojivek. Chlamydie, které zároveň způsobují rozvoj pohlavních chorob, nicméně většinou postihují pouze jedno oko, na léčbu antibiotiky nereagují a jejich přítomnost se dá jen těžko diagnostikovat. Poměrně často se stává, že teprve po neúspěšné terapii lékař přistoupí k provedení stěru, který chlamydie potvrdí.

V důsledku infekce může vzniknout na spojivce zánět, který lékaři označují jako trachom. Na našem území se sice nevyskytuje, ale v zemích třetího světa bývá jednou z nejčastějších příčin slepoty, což souvisí hlavně s nižší úrovní hygieny. Mezi počáteční projevy se řadí pocit cizího tělesa v oku nebo třeba hnisavé oko. Trachom se navíc může opakovaně vracet i po vyléčení.

Další typ zánětu, který způsobují chlamydie, se označuje jako inkluzní konjunktivitida dospělých. K zavlečení infekce do oka dochází prostřednictvím rukou, jimiž se člověk dříve dotýkal zasažených genitálií. Nemoc se přitom může rozvíjet v řádu týdnů až měsíců a postihuje také druhé oko. Jelikož příznakům člověk většinou nepřikládá velkou důležitost a nenasadí včas vhodnou léčbu, zánět může přejít do chronického stádia. [14, 15, 16]

Zánět spojivek  – přenos

Infekční konjunktivitida je vysoce nakažlivá, a velice rychle se proto šíří ve větších kolektivech, jako jsou mateřské školky, školy nebo školní družiny. Do očí si člověk může infekci zanést vlastníma špinavýma rukama nebo také prostřednictvím kontaminovaných předmětů. Jedná se například o sdílené ručníky nebo také o společně používané hygienické a kosmetické potřeby.

Problematické může být také používání cizích kapek do očí, koupání v chlorované bazénové vodě nebo ve znečištěných koupalištích, ale i nedodržování dostatečné osobní hygieny. Za rozvojem infekčního zánětu spojivek pak velmi často stojí přímý kontakt s nakaženou osobou, například podání ruky a následné promnutí očí. [17, 18, 19]

Zdroje: nzip.cz, cpzp.cz, mayoclinic.org, aao.org, farmaciepropraxi.cz, medicalnewstoday.com, ncbi.nlm.nih.gov, cdc.gov, my.clevelandclinic.org, health.hawaii.gov

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?