Rakovina slinivky se v počáteční fázi nijak neprojevuje. Když se objeví první příznaky, bývá už většinou pozdě

11. 1. 2024 7:30
přidejte názor
Autor: Depositphotos/Shidlovski

Karcinom slinivky se obtížně diagnostikuje i léčí. V počátečních fázích onemocnění se neobjevují prakticky žádné potíže. Typické symptomy rakoviny slinivky pak většina pacientů zaznamená až ve chvíli, kdy už je pozdě. Patří mezi ně bolesti beder, žluté zabarvení očí a pokožky, nevolnost, zvracení, hubnutí a změny stolice.

Rakovina slinivky představuje jedno z nejagresivnějších nádorových onemocnění vůbec. U pacientů s tímto onemocněním nebývá prognóza příliš optimistická. Průměrná doba přežití od stanovení diagnózy činí 8 měsíců. Jedním z hlavních důvodů je i to, že nádor bývá odhalen moc pozdě. Léčebné možnosti jsou totiž v pokročilých fázích onemocnění omezené. [12]

Stádia rakoviny slinivky

Klinické projevy rakoviny slinivky se odvíjí od toho, v jakém stádiu nemoci se pacient nachází. Podle TNM klasifikace rozlišujeme tato stádia:

  • stádium 0 – postižena je jen jedna vrstva buněk slinivky, nádor se zatím nešíří, je zachytitelný pouze zobrazovacími metodami,
  • stádium 1A – nádor je velký do 2 cm, nešíří se do lymfatických uzlin ani jiných částí těla,
  • stádium 1B – nádor je větší než 2 cm, nešíří se do lymfatických uzlin ani jiných částí těla,
  • stádium 2A – nádor již prorůstá ven ze slinivky, ale zatím nezasahuje uzliny, tepny ani žíly,
  • stádium 2B – nádor prorůstá ven ze slinivky, šíří se do lymfatických uzlin, ale zatím nezasahuje tepny a žíly,
  • stádium 3 – nádor se šíří do lymfatických uzlin, tepen i žil, ale nemetastázuje,
  • stádium 4 – konečné stádium nemoci, nádor metastázuje i do vzdálených částí těla. [34]

Rakovina slinivky břišní: příznaky

První příznaky rakoviny slinivky břišní není vůbec snadné poznat. V počátečních fázích onemocnění se totiž neobjevují prakticky žádné projevy, nebo pacienti zaznamenávají jen nespecifické symptomy. Nádor ovšem roste velice rychle. Později na sebe upozorní níže uvedenými příznaky.

Shrnutí příznaků rakoviny slinivky:

Příznaky rakoviny slinivky podle lokalizace nádoru

Dalším faktorem, který ovlivňuje projevy rakoviny slinivky, je umístění nádoru. Pokud se nachází na těle a ocasu slinivky, objevují se hlavně bolesti, nechutenství, poruchy vstřebávání živin a další problémy spojené s trávicím ústrojím. Nádory lokalizované na hlavě slinivky jsou spojeny s pestřejší škálou klinických příznaků.

U karcinomu slinivky bývají metastázy lokalizovány nejčastěji v játrech, plicích, pobřišnici a retroperitoneu (prostor mezi břišní dutinou a páteří). [8, 9]

Zdroje: nih.gov, cancer.org, mayoclinic.org, crossroadshospice.com, mou.cz, stefajir.cz, vfn.cz, onkologiecs.cz

Co je rakovina slinivky?
Karcinom slinivky je nesmírně závažné onkologické onemocnění, které mívá špatnou prognózu. Tento nádor totiž roste velice rychle, je agresivní a v počátečních fázích probíhá asymptomaticky. Většina pacientů začne mít potíže až ve chvíli, kdy se jim po těle rozšíří metastázy.
Jak se projevuje rakovina slinivky břišní?
Jako jeden z prvních příznaků se objevuje žluté zabarvení očního bělma, pokožky a sliznic neinfekčního původu (ikterus). Dále se dostavují bolesti v oblasti beder, nevolnost, zvracení a další neurčité potíže. V důsledku špatného vstřebávání živin pacient výrazně hubne. Mění se i barva moči ze světle žluté na tmavou a konzistence stolice, která je olejovitá a průjmovitá.
Co způsobuje rakovinu slinivky?
Podobně jako u jiných druhů rakoviny není přesná příčina vzniku tohoto onemocnění známa. Má se ovšem za to, k tomu přispívají určité rizikové faktory. Mezi ně patří třeba vyšší věk, kouření, pití alkoholu, chronický zánět slinivky, obezita či výskyt rakoviny slinivky v rodině.
  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?