Byliny na střevní potíže

Během každého dne musí zvládat naše sedmimetrová střeva náročný úkol. Vstřebávají všechny živiny a zahušťují zbytky potravy. Někdy ale mají při této činnosti problémy, které jim může pomoci překlenout několik podpůrců z přírody.

ilustrační foto

Příznaky špatného fungování střev všichni dobře známe. Projevují se buď jako nadýmání nebo bolestivé křeče, či dvěma protipóly, tedy průjmem a zácpou. Podle konkrétní situace volíme i vhodné bylinky, z nichž si připravíme čaj. V lékárně můžeme také zakoupit tinkturu či olej, a ty užívat podle přiloženého návodu. Pokud potřebujete jen trochu zlepšit trávení a podpořit chuť k jídlu, postačí vám například nať řebříčku, jejíž látky podporují vylučování žaludečních šťáv.

Při nadměrné tvorbě plynů

Je-li porušena střevní mikroflóra a při hnilobných a kvasných procesech, můžete zažít velmi nepříjemné trápení s plynatostí a bolestmi břicha, které mohou dojít až ke křečím. K dispozici je ale ohromný výběr bylinek známých jako koření.

Fenykl má semínka, která se mnoho staletí používala k povzbuzení chuti k jídlu. Zároveň bylo zjištěno, že je lze použít jako lék proti nadýmání, dále při trávicích problémech a také je známo, že tlumí střevní křeče.

Anýz je typický svým aromatizujícím a uklidňujícím účinkem. Má jej obdobný jako fenykl, povzbuzuje tedy trávicí proces, působí proti plynatosti a uvolňuje křeče v zažívacím traktu. Můžeme ho též využít coby dezinfekci pro prevenci infekčních chorob trávicí soustavy. Čaj z anýzu se dá užívat i při mírných otravách jídlem a jako doplněk při průjmových onemocněních.

Hřebíček spolu se skořicí jistě evokuje vůni Vánoc. Hnědé koření, které nesmí chybět v grogu, svařeném víně a perníku, je ve skutečnosti usušené poupě stromu hřebíčkovce vonného. Při střevních potížích působí antisepticky jako anýz. Nejvhodnější je užít tinkturu dávkovanou po kapkách podle předpisu.

Koriandr, kromě toho, že zvyšuje chuť k jídlu, protože podporuje tvorbu žaludečních šťáv a tím i trávení, také velmi přízně působí při nadýmání a tlumí žaludeční křeče.
Kmín, přesněji řečeno jeho silice, dokáže utlumit křeče hladkých svalů v trávicím ústrojí a podporuje vylučování trávicích šťáv. Kmín zároveň dokáže výrazně omezit kvasné a hnilobné procesy ve střevech a navíc působí toxicky na střevní parazity.


TIP: Co jíst při průjmu


Jak na křeče v břiše?

Křeče v oblasti břicha bývají velice nepříjemné a mohou mít mnoho příčin. Nejprve můžeme zkusit uvedené bylinky, ale pokud budou bolesti přetrvávat, je vždy lepší vyhledat lékaře. Mezi účinné bylinky jistě patří například zázvor, máta peprná, známý je i měsíček zahradní.

Kořen zázvoru je také bohatý na silice, ale i na monoterpenové alkoholy, fenoly a další aktivní látky. Má mnoho využití. Kromě kulinářského z něj můžete připravit čaj, jenž je nejvhodnější při virových onemocněních, ale pomůže vám i se střevními problémy. K dostání je například zázvorový sirup, který příznivě působí na plynatost a aktivuje smršťování svalstva trávicího ústrojí, takzvanou střevní peristaltiku. Určitě seženete i kandované zázvorové kousky nebo zázvorové bonbony. Zázvor má i protizánětlivé účinky.

Měsíček zahradní je jednoletou rostlinou, která kvete přibližně od června až do října a k léčbě se z ní používá květ, který kromě toho, že uvolňuje křečovité stažení hladkého svalstva, povzbuzuje tvorbu žluči a pomáhá při špatném zažívání a při zánětu tlustého střeva.

Máta peprná má jednoznačně příznivé účinky na celé zažívání a trávení, a tedy i na střeva. Po usušení listů (mohou být i s mladými kvetoucími vršky) připravujeme čaj, který dobře zmírňuje nadýmání, tlumí křeče a také působí dezinfekčně.

Mátový čaj připravíme tak, že polévkovou lžíci řezaných sušených listů přelijeme čtvrt litru vařící vody a necháme patnáct minut louhovat. Pijeme dvakrát denně. Jak zastavit průjem?

Zrychlená práce střev a nezahuštěná stolice nás může nečekaně zaskočit v nejnevhodnější chvíli. Občas potíže vyvolají některé potraviny, jejich nevhodná kombinace nebo může být důvodem i nestabilní psychika. Na harmonizaci psychiky ve spojení s funkcí střev podáváme čaj z třezalky. Je považovaná za přírodní antibiotikum a má zklidňující účinky na celý organismus. Při průjmu je vhodné užívat byliny, které zpomalí činnost střev, mají dezinfekční účinky a zabraňují vstřebávání toxinů. V takovém případě užijte sušený plod borůvky, červený květ jetele nebo dubovou kůru.

Listy maliníku a ostružiníku, ty, které natrháme v lese, mají výrazný protiprůjmový účinek. Odvar z listů těchto keřů, jejichž plody v létě tak rádi mlsáme, je vhodné užívat při střevních a žaludečních katarech a kolikách. Podporují vylučování žluči a celkově ulehčují trávení. Nesmírnou výhodou je jemnost jejich působení, takže takový čaj můžeme podávat i malým dětem.
Hlavní obsahovou složkou jsou třísloviny, silice, organické kyseliny a flavonoidy. Najdeme v nich i organické kyseliny a další sloučeniny, které společně vytvářejí komplex látek blahodárně působících na organismus. Aby byl obsah účinných látek co nejvyšší, trhávají se listy před rozkvětem rostliny, a to hlavně u divoce rostoucích exemplářů.

Pomoc při zácpě

V případě, že máme pomalý metabolismus, trpíme na zácpu a je vyloučeno závažné onemocnění, nám také může pomoci příroda. Pozor však, aby prudkým a přílišným vyprazdňováním nedošlo k dehydrataci. Takový razantní zákrok se nedoporučuje především těhotným a kojícím ženám.
Jinak ale použijte například lusky senny.

Ta má velmi silný projímavý účinek, takže by se neměla užívat při neprůchodnosti střev a u chronického onemocnění trávicího ústrojí.
Doporučuje se též aloe vera (v podobě gelu, a to třikrát denně užít dvacet ml zhruba půl hodiny před jídlem). Popularita aloe v současnosti stoupla, protože bylo objeveno mnoho jejích účinků. Pochází z Afriky, kde ji nomádi pojmenovali „pouštní lilie“, Egypťané ji označovali jako rostlinu, jejíž „krev“ dávala krásu, zdraví a nesmrtelnost, a k různým účelům ji úspěšně užívali i Řekové a Římané.

Aloe obsahuje velmi cenné enzymy, aminokyseliny, minerály, vitaminy, rostlinné glykosidy a antrachinony, které pomáhají z organismu odplavovat toxické látky. Mluví se i o úspěšném léčení rakoviny zažívacího traktu.
Mírným projímadlem je i krušina olšová, známá již od středověku. Má mnoho různých lidových názvů jako bulva, krupina, posvátná kůra, psí jahůdka a další.
Bazalka se sice používá hlavně jako koření, ale v současné medicíně ji najdete i jako léčivý čaj (jedna kávová lžička na šálek vroucí vody). Ten podporuje chuť k jídlu, odstraňuje plynatost a nadýmání, uvolňuje křeče a působí proti zácpě. Jiné byliny zvětší v zažívacím traktu svůj objem a vytvářejí gel, který změkčí střevní obsah. Mezi ně patří lněné semeno a semeno jitrocele.

Červený květ jetele

Luční jetel milují čmeláci, ale jeho květ můžeme využít i my. Odvar z něj pomáhá při střevních potížích, především při průjmech (dvě čajové lžičky na čtvrtlitrový šálek horké vody).

Byliny na střevní potíže
Ohodnoťte tento článek!
4.3 (86.67%) 9 hlas/ů