Antistresové omalovánky jsou moderní formou relaxace i meditace. Víte proč?

11. 8. 2022 7:30
přidejte názor

Antistresové omalovánky jsou v současné době velmi populární, neboť umožňují oprostit se od věcí a myšlenek, které vás mohou stresovat, uvolnit mozek a přesměrovat myšlenky pozitivním směrem. Kromě omalovánek ale existují i další antistresové pomůcky a hračky, které pomáhají uvolnit přebytečnou energii v důsledku stresu či úzkosti. Zajímá vás, jaké to jsou?

Co se dozvíte v článku
  1. Co jsou antistresové omalovánky?
  2. Antistresové omalovánky a jejich účinky
  3. Jiné antistresové pomůcky
  4. Antistresové hračky

Co jsou antistresové omalovánky?

Antistresové omalovánky jsou na rozdíl od klasických dětských omalovánek určeny pro dospělé, přesto je jejich účinek na lidskou psychiku podobný těm, se kterými jste se setkali již v dětství. Antistresové omalovánky vám mohou pomoci, jak už samotný název napovídá, ulevit od stresu, navodit pocit klidu a dokonce i probudit umělce, který ve vás možná dřímá.

Antistresové omalovánky jsou dnes k dostání v knihkupectvích i běžných obchodech, a to v podobě knížek nebo časopisů i příloh k časopisům, a mnohé vzory jsou rovněž volně dostupné online ke stažení. Velmi populární jsou zejména mandaly, nicméně na trhu je k dnes k dostání nepřeberné množství témat a vzorů. [12]

Antistresové omalovánky a jejich účinky

Antistresové omalovánky se v podstatě staly novodobou formou relaxace a meditace s hlavním cílem zbavit se stresu při každodenním shonu. Podobně jako jiné ruční práce, které vyžadují soustředěnost, vám mohou antistresové omalovánky pomoci odpoutat se od veškerých znepokojivých myšlenek a uvolnit mysl.

Princip omalovánek spočívá v tom, že během vybarvování lidská mysl nahrazuje negativní myšlenky za líbivé obrazce, což vede k psychické i fyzické pohodě. Omalovánky mají rovněž podporovat všímavost a některé výzkumy naznačují, že barevné vzory, jako jsou mandaly, mohou vést ke snížení úzkosti. Antistresové omalovánky mají tedy 3 hlavní funkce:

  • odvést pozornost od negativních myšlenek a věcí, které vás stresují (podobně jako meditace),
  • uvolnit mozek pomocí soustředění se na danou činnost, aniž by vás rušily myšlenky týkající se hodnocení, povinností a dosažení cílů,
  • vybarvování umožňuje být kreativní a mít dobrý pocit z výsledných obrazců, přičemž můžete vybarvovat úhledně, nebo přetahovat, aniž by vás výsledek musel nějak znepokojovat.

Antistresové omalovánky však nemusí pomoct od stresu každému. Vhodné mohou být zejména pro ty, kteří měli rádi omalovánky již v dětství. Podobné antistresové účinky však mohou mít i jiné manuální činnosti.

Generalizovaná úzkostná porucha ovlivňuje každodenní život pacienta. Jak ji účinně léčit?
Přečtěte si také:

Generalizovaná úzkostná porucha ovlivňuje každodenní život pacienta. Jak ji účinně léčit?

Účinky mandaly

Mandaly jsou údajně navrženy tak, aby stimulovaly mozek k větší relaxaci a meditaci než jiné vzory. Jejich kruhová struktura a množství opakujících se detailů tak mají podporovat stav introspekce.

Podle experimentu, který byl proveden v rámci kreativní arteterapie, výzkumníci dospěli k závěru, že lidé s úzkostmi, kteří vybarvovali mandaly, byli ve výsledku mnohem uvolněnější a cítili se lépe než ti, kteří vybarvovali jiné obrazce. Výraz mandala mimo jiné pochází ze sanskrtu, kde znamená kruh nebo střed, který je spojen s lidským egem. [3, 45]

Jiné antistresové pomůcky

Pocity stresu a úzkosti zvyšují produkci stresového hormonu v těle, což může vést k nadměrnému uvolňování zadržované energie. Pokud zrovna nemáte možnost tuto energii využít nějakým produktivním způsobem, můžete si snadno vypěstovat zlozvyk, jako je kousání nehtů, poklepávání kolenem, hraní si s vlasy a podobně.

V takovém případě se vám mohou hodit antistresové pomůcky, které vám možná pomohou ulevit od stresu a přebytečné energie. Často také lidé z legrace svým blízkým kupují antistresový předmět jako dárek, proto se můžete setkat i s pomůckami nevšedních podob. Velmi často se jedná o předměty, které lze mačkat. Na trhu se typicky objevují antistresové věci, jako jsou:

  • antistresová pěna různých tvarů,
  • antistresová klíčenka,
  • antistresový míček,
  • stolní boxovací míč. [6, 7]

Antistresové hračky

Přestože prozatím nebylo provedeno dostatečné množství výzkumů, které by účinky antistresových hraček potvrdily, údajně mohou pomoci dětem, které se potýkají se stavy ovlivňujícími koncentraci a potřebují se rozptýlit. Dále mohou být vhodné pro děti, které:

Antistresové hračky byly navrženy tak, aby zvýšily pozornost dítěte a zároveň snížily jiné rušivé návyky. Zatímco ruce jsou zaměstnané, mysl je možné přesměrovat k užitečnějším věcem. U těchto hraček se tedy také předpokládá, že zlepšují schopnost soustředit se a učit se.

Mohou pomoci dětem se uvolnit a zmírnit případné pocity úzkosti. Protože však o účinnosti těchto hraček existuje prozatím malé množství důkazů, vždy byste v případě výše uvedených zdravotních stavů měli vyhledat pomoc odborníka. Antistresové hračky existují v mnoha podobách, mezi typické patří:

  • antistresové mačkací míčky,
  • šestihranné kostky,
  • spinnery,
  • kousací přívěsek na krk,
  • kuličky s gumičkou,
  • klíčenky,
  • hmota na hnětení. [8, 9]

Zdroje: psychologyspot.com, verywellmind.com, health.clevelandclinic.org, medicalnewstoday.com, forbes.com, healthline.com

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?