Účinky máty peprné mají pozitivní dopad na zdraví. Někomu však bylina může způsobit pálení žáhy

5. 12. 2023 9:34
přidejte názor
Autor: Depositphotos/HayDmitriy

Máta peprná má své čestné místo v lidovém léčitelství pro své pozitivní účinky na zdraví už od nepaměti. Díky mentolu, který obsahuje, našla uplatnění zejména při nachlazení, ale hojně se užívá také v podobě čaje pro zmírnění zažívacích potíží. Mimo to se osvědčila také jako pomoc při různých kožních obtížích, takže ji naleznete nejen ve farmaceutických, ale také v kosmetických produktech.

Obsažené látky v mátě

Listy máty peprné obsahují silici (zhruba v množství 1–2 %), jejímiž hlavními složkami jsou mentol (asi 50 %) a menthon (téměř 10 %). Kromě toho se pak máta vyznačuje přítomností dalších důležitých látek, kam patří například třísloviny, hořčiny, menthofuramen, piperot, flavonoidy, kyselina octová a dalších 40 komponent, přičemž mátový olej obsahuje v malém množství i další sloučeniny, jako je limonen, pulegon, karyofylen nebo pinen. [1, 23]

Jaké má máta peprná účinky?

Máta peprná je mezi lidmi známá hlavně díky svým pozitivním účinkům na trávení. Její konzumace může výrazně ulevit od žaludečních potíží, protože podporuje vylučování žaludečních šťáv a tvorbu žluči, a zároveň pomáhá při problémech s nadýmáním. Kromě toho má pozitivní vliv také na pacienty, kteří se potýkají s nechutenstvím, žaludeční nevolností či bolestmi žaludku, a navíc podporuje i funkci přídatných orgánů, jako je slinivka břišní a žlučník.

Poruchy trávení se mohou rozvinout například ve chvíli, kdy potrava leží v žaludku příliš dlouho, než se přesune do další části trávicího traktu. Pokud ovšem člověk společně s jídlem užívá také mátový olej, je možné daným problémům zabránit. Vzhledem k tomu, že máta peprná podporuje normální činnost střev, může mít pozitivní vliv také na osoby, u nichž se projevila kolika nebo zvracení.

Aby toho však nebylo málo, nachází máta peprná využití také u pacientů, kteří zaznamenali příznaky syndromu dráždivého tračníku (IBS), které zahrnují plynatost, bolesti břicha, křeče nebo třeba problémy s vyprazdňováním. Ačkoliv léčba těchto obtíží obvykle spočívá v zavedení dietního režimu a užívání léků, užitečná může být také konzumace mátového oleje.

Další výhodou máty peprné je skutečnost, že pomáhá při nachlazení a zmírňuje nepříjemné příznaky, jako je rýma, kašel, tenzní bolest hlavy nebo bolest v krku. Velké množství volně prodejných léků na chřipku a nachlazení dnes obsahuje mentol, což je primární složka mátových silic. Podle výzkumu dokáže tato látka subjektivně zlepšit dýchání nosem a přináší pacientům úlevu.

Díky obsahu účinných látek, kam patří také kyselina rozmarýnová, se mátě připisují také antioxidační a protizánětlivé účinky. Podle studie z roku 2019 může tato bylina snižovat příznaky astmatu a další výzkum potvrdil, že užívání máty zmírňuje alergickou reakci. Z toho důvodu často slouží k přípravě různých mátových balzámů, mastí a dalších podpůrných přípravků.

Máta peprná dále působí také proti nespavosti, stresu a nepříjemným bolestem hlavy. Při zevním užití ve formě mastí a balzámů mentol příjemně chladí a potřené místo lokálně znecitlivuje. Díky tomu je máta vhodná také jako lék na bolestivost, svědění a podráždění. Někdy dokonce může pomoci pacientům, kteří trpí kopřivkou či ekzémem, ale je nutné další zkoumání.

Prospěšná by nicméně mohla být aplikace máty na pokožku také u kojících matek, které trápí bolavé a popraskané bradavky, což dělá z kojení bolestivou a poměrně obtížnou záležitost. Podle mnohých studií se totiž ukázalo, že aplikace máty v různých podobách snížila tyto nepříjemné projevy a zároveň fungovala jako částečná ochrana před dalším popraskáním bradavek.

Zatímco na bolavé svaly nebo klouby či na podrážděnou pokožku se hodí hlavně mast nebo třeba mátový olej, od bolavých zubů a dásní může ulevit mátový odvar, jenž dobře poslouží jako ústní voda. V této podobě navíc máta dezinfikuje a pomáhá eliminovat zápach z úst. Právě proto lidé často sahají také po mátových žvýkačkách nebo pastilkách. Žvýkání čerstvých listů a pití mátového čaje navíc snižuje množství přítomných bakterií. [4, 5, 6, 7, 8, 9]

Může mít máta peprná vedlejší účinky?

Užívání máty se obvykle nepojí s žádnými výraznějšími nežádoucími účinky, a proto se dá tato bylinka užívat dlouhodobě (uvádí se, že až po dobu 8 týdnů). V některých případech ovšem může při lokální aplikaci vyvolat u pacienta alergickou reakci a při vnitřním užití zase může způsobit zažívací potíže, pálení žáhy či sucho v ústech. Konzumaci máty peprné by se podle výzkumů raději měli vyhnout lidé trpící gastroezofageálním refluxem.

Ačkoliv jsou pohledy lékařů různé, dlouhodobě se většinou nedoporučuje ani máta v těhotenství, protože její nadměrná konzumace by mohla způsobit zhoršující se krevní obraz a další obtíže včetně častějšího pálení žáhy, a vhodná není tato bylina ani pro malé děti. Vždy je proto dobré konzultovat užívání máty peprné s ošetřujícím lékařem a nepřekračovat doporučené dávkování. [10, 11, 12]

Zdroje: intechopen.com, mojemedicina.cz, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, sciencedirect.com, bylinkyprovsechny.cz, webmd.com, rxlist.com

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?