Bolest v krku u dětí je většinou příznakem nachlazení. Někdy se však může jednat o vážnější nemoc

5. 12. 2023 7:34
přidejte názor
Autor: Depositphotos/belchonock

Stěžuje si vaše dítě, že ho bolí a škrábe v krku? Pokud potíže nedoprovází žádné závažnější příznaky, bolest není příliš silná a neomezuje jej v dýchání a polykání, pak se bude pravděpodobně jednat o běžné nachlazení. Pakliže se ale projeví další symptomy, jako je otok hrdla, nadměrné slintání nebo vyrážka, měli byste bez čekání vyhledat lékaře.

Co způsobuje bolest v krku u dětí?

Bolesti v krku u dětí jsou nejčastěji způsobeny virovou infekcí, která malé pacienty postihuje zejména v chladnějších měsících. Klasické nachlazení může způsobit přibližně 200 druhů různých virů, avšak většinou bývá na vině takzvaný rhinovirus. Kromě bolení a škrábání v krku se pak v případě virové infekce dostavují také další příznaky, jako je horečka, rýma a kašel.

Malé děti se však mohou snadno nakazit také enteroviry, které nejvíce řádí na jaře a na podzim, ale vyskytují se mezi lidmi i v průběhu celého roku. Časné příznaky tohoto onemocnění mohou kromě výše uvedených symptomů nachlazení zahrnovat také vyrážku, která se objevuje jako shluk malých červených pupínků a puchýřků vyskytujících se zejména na rukou, nohou, hýždích a kolem úst.

Mezi další viry, které způsobují bolest v krku, patří chřipkový virus, adenovirus a virus Epstein-Barrové. Původci potíží však mohou být také některý typy bakterií, jež se obvykle mezi dětmi přenášejí  v důsledku špatné hygieny rukou. Ke kontaminaci přitom dochází, když se nemocný dotkne nosu nebo úst a poté se dotkne jiné osoby buď přímo, nebo nepřímo (tzn. přes nějaký předmět, jako je hračka, klika a podobně). [1, 23]

Závažnější příčiny bolesti v krku u dětí

Děti bolí a škrábe v krku poměrně často, ale většinou se není čeho obávat, jelikož se obvykle jedná o charakteristický příznak obyčejného nachlazení, který postupem času sám od sebe odezní. V některých výjimečnějších případech ale může být bolest krku signálem rozvoje nějakého závažnějšího onemocnění, které vyžaduje lékařskou pomoc a specifickou léčbu.

Mezi vážnější dětské nemoci, jejichž příznakem je bolest v krku, patří například infekce způsobená streptokokovou bakterií. Toto onemocnění je mezi malými pacienty poměrně běžné a kromě bolavého krku jej doprovází další příznaky, jako je horečka, bolest hlavy, bolest břicha, zvracení a jemná růžová vyrážka.

Jelikož se nákaza streptokokem projevuje stejně jako některá virová onemocnění, pro stanovení přesné diagnózy je vždy potřeba provést výtěr z krku. Streptokoka se pak pacient může zbavit bez nutnosti užívání antibiotik, avšak lékaři je pacientům někdy předepisují, aby u nich nedošlo k rozvoji určitých komplikací, jako jsou různé srdeční choroby, potíže s ledvinami nebo artritida.

Dalším závažným stavem pak může být nahromadění hnisu za mandlemi nebo v zadní části krku. Tento jev se označuje jako takzvaný peritonsilární nebo retrofaryngeální abscesa může být pro dítě nebezpečný. Typickým příznakem těchto potíží je otok na jedné straně hrdla, zarudnutí, horečka, silná bolest a ztuhlost krku.

Za bolest a podráždění krku mohou být zodpovědné také malé vřídky neboli afty, které způsobuje stomatitida (tj. zánět ústní sliznice). Toto virové onemocnění většinou samo odezní, ale může způsobovat potíže při polykání. Malé děti trpící stomatitidou tak často nechtějí jíst a pít, což může vést k dehydrataci.

Kromě výše uvedených vážnějších onemocnění může bolest v krku způsobit také přítomnost cizího předmětu v hrdle nebo poleptání nějakou tekutinou. Malé děti jsou zvídavé a rády strkají do pusy vše, na co doma narazí. Pokud vypijí například nějaký čisticí prostředek, může snadno dojít k poleptání sliznice úst a krku.

Bělidla, čističe odpadů a záchodových mís, prostředky na praní či kosmetické produkty mějte proto vždy pečlivě schované. Pakliže si vaše ratolest stěžuje na silnou bolest v krku, která nemá zjevnou příčinu, okamžitě vyhledejte odbornou pomoc. Lékaře zavolejte také v případě, že se u vašeho potomka projevil některý z následujících příznaků:

  • potíže s dýcháním,
  • potíže s polykáním,
  • ztuhlý krk
  • vysoká horečka,
  • silné bolesti,
  • malátnost a apatie. [4, 5, 6, 7]
Přecházet angínu se nevyplácí. Bez léčby se vrací i několikrát do roka
Přečtěte si také:

Přecházet angínu se nevyplácí. Bez léčby se vrací i několikrát do roka

Jak léčit bolest v krku u dítěte?

Pokud je za rozvoj bolesti v krku zodpovědná virová infekce, nejčastěji se dětem dávají Priessnitzovy obklady a pomoci může také jitrocelový sirup nebo čaj s medem a citronem. Vhodná je i šťáva z cibule, kterou získáte, když nakrájenou cibuli posypete cukrem a necháte přes noc vylouhovat. Kromě toho lze dětem podat samozřejmě i léky proti bolesti v krku, ale musí být vhodné pro malé pacienty. 

V případě, že vaše ratolest kvůli bolavému krku odmítá jíst a pít, je potřeba zajistit, aby do sebe dostala alespoň nějaké tekutiny. Zkuste dítěti nabídnout něco studeného, jako je třeba zmrzlina nebo chlazené želé, které bolavé hrdlo nebudou dráždit. Pokud je bolest způsobená výskytem aft v ústech a krku, měl by se malý pacient vyhnout slaným, kořeněným a kyselým pokrmům i nápojům. [8, 9, 10]

Bolest v krku v těhotenství

Bolest v krku, ať už virového, nebo bakteriálního původu, se samozřejmě může rozvinout také u nastávající maminky. V tomto případě je ale důležité mít na paměti, že ne všechny léky jsou pro těhotné ženy vhodné. Jejich konkrétní výběr by proto pacientky měly konzultovat s ošetřujícím lékařem nebo s lékárníkem, jenž doporučí šetrné přípravky, které miminku žádným způsobem neublíží. Opatrnost je pak na místě i při výběru kloktadel (například šalvěj je nevhodná, jelikož může způsobit překrvení pánve a potrat). [11, 12, 13]

Zdroje: wikiskripta.eu, healthychildren.org, uptodate.com, health.harvard.edu, myhealth.alberta.ca, ncbi.nlm.nih.gov, kidshealth.org, mayoclinic.org, webmd.com, healthline.com

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?