Příznaky Crohnovy choroby se projevují ve střevech i mimo ně. Pacienty trápí hlavně chronické průjmy

7. 12. 2023 7:30
přidejte názor
Autor: Depositphotos/Tharakorn

Máte podezření, že trpíte Crohnovou nemocí, ale nejste si jisti, zda příznaky, které vykazuje vaše tělo, jsou pro tuto chorobu typické? Pokud každý den bojujete s intenzivními průjmy, bolí vás břicho před vyprázdněním, neustále se nadýmáte nebo jste dokonce zaznamenali krev ve stolici, měli byste se nechat vyšetřit. Více informací o tom, jak se projevuje Crohnova choroba, se dozvíte o pár řádků níže.

Jaké má Crohnova choroba příznaky?

Crohnova choroba je typ zánětlivého onemocnění střev, které způsobuje, že je trávicí trakt pacienta oteklý a podrážděný. Pokud trpíte tímto onemocněním, můžete zaznamenat typické příznaky, jako je bolest břicha, průjem, ztráta hmotnosti nebo krvácení z konečníku. Jedná se přitom o celoživotní stav, který nelze vyléčit. Léčba Crohnovy nemoci však umožňuje alespoň zmírnit symptomy a pomáhá pacientovi žít normální život.

Jak bylo už naznačeno, obvykle zahrnuje Crohnova nemoc příznaky, které se projevují zejména v rámci trávicího traktu, avšak někdy se mohou dostavit i mimostřevní symptomy. Osoby, jež se potýkají s tímto onemocněním, tak mohou trápit například vysoké teploty. Všechny projevy Crohnovy choroby jsou přitom závislé především na tom, jaká část trávicího ústrojí je zasažena.

Je-li nejvíce postiženo tenké střevo, příznaky nemoci se budou projevovat jinak než v případě, kdy je zasažen hlavně konečník nebo třeba žaludek. Důležité je také nezaměňovat pojmy Crohnova nemoc a ulcerózní kolitida. Jedná se totiž o dvě rozdílné choroby, které však mohou mít někdy podobné příznaky, protože obě dvě postihují pacientova střeva. [1, 2, 34]

Intestinální symptomy

Co se týká intestinálních neboli střevních příznaků, tak v případě Crohnovy choroby může být postižena jakákoli část tenkého i tlustého střeva. Zánět přitom může zasahovat do více segmentů střev a běžně se pak mezi sebou střídají úseky s postiženou a nepostiženou tkání. V tomto ohledu se Crohnova nemoc odlišuje od ulcerózní kolitidy, kde je postižení střev kontinuální.

Příznaky Crohnovy choroby se mohou pohybovat od mírných až po těžké. Obvykle se vyvíjejí postupně, ale někdy přijdou náhle, bez varování. U pacientů s Crohnovou nemocí se střídají období, kdy se symptomy projevují, a období, kdy postižený nejeví známky onemocnění. Klidové fázi, při níž nejsou příznaky zaznamenány, se říká remise. V případě fáze nemoci, kdy dochází k projevům symptomů, se hovoří o relapsu.

Mezi hlavní intestinální projevy Crohnovy choroby patří chronický průjem. Jeho intenzita a podoba pak závisí na tom, která část střeva je nemocí zasažena. Pakliže je ohnisko potíží lokalizováno v tlustém střevě, objem stolice je menší, zato je však průjem častější a také se při něm běžněji vyskytuje krev ve stolici. Nejčastěji je však u této nemoci postiženo tenké střevo. V takovém případě je stolice řídká, průjem silnější a nemoc doprovází také následující příznaky:

  • vznik píštělí,
  • váhový úbytek,
  • řídnutí kostí v důsledku nedostatečného vstřebávání živin,
  • změny stolice,
  • zánět v pravé jámě kyčelní.

Kromě průjmů doprovází toto onemocnění často také křeče a bolesti břicha. Ty se můžou vyskytovat prakticky v celé břišní oblasti a mohou ustupovat ve chvíli, kdy dojde k vyprázdnění střev. Někdy se u pacientů navíc dostavuje také zvracení a nevolnost. Tyto příznaky jsou typické zejména v případě, kdy je onemocněním postižen žaludek a dvanáctník. Může se však jednat také o projev signalizující neprůchodnost střev.

Dále se mohou objevit také takzvané perianální příznaky, což jsou symptomy, které se projevují v okolí řitního otvoru. Patří mezi ně svědění a bolest konečníku nebo vznik hemoroidů. Nezřídka pak pacienty postihuje také tvorba aft v puse a častým projevem nemoci je mimo jiné nadýmání. Vzácněji se pak může vyskytnout i sklerozující cholangitida. [5, 6, 7, 8, 9, 10]

Mimostřevní příznaky Crohnovy nemoci

Jak bylo uvedeno výše, existují také příznaky, které se neprojevují přímo v trávicím traktu nemocného. Tyto symptomy přitom postihují skoro polovinu pacientů trpících tímto onemocněním. Navíc se mohou dostavovat klidně i roky před stanovením diagnózy. Pacienti je proto obvykle zaznamenají ještě dříve, než se vůbec dostaví intestinální příznaky, a vůbec je nepřisuzují Crohnově nemoci. Mezi tyto symptomy se tedy řadí:

Kdy se projevy Crohnovy choroby dostavují?

Ačkoliv příčiny Crohnovy choroby nejsou doposud známy, lze stanovit určité rizikové faktory, které stojí za zhoršením symptomů této nemoci. Obvykle jsou na vině hlavně stravovací návyky a stres. Nejedná se však o příčiny, které by nemoc vyvolaly, ale pouze o přitěžující okolnosti. Crohnova choroba je totiž neustále přítomna v těle pacienta, jen se její projevy ozvou až na základě nějakého spouštěče.

Léčíte se s Crohnovou chorobou?

Mezi tyto přitěžující faktory se pak často řadí konzumace některých druhů potravin. Neodporučuje se proto přehánět to například s živočišnými tuky nebo mléčnými výrobky. Výjimkou je ale tuk rybí, který je naopak žádoucí. V remisi by pak měl dle některých zdrojů jídelníček obsahovat dostatek vlákniny, zato v období vzplanutí nemoci je lepší se vláknině vyhnout, neboť podporuje činnost střev.

Zcela zásadní pro omezení symptomů a zmírnění průběhu nemoci je pak přestat s kouřením. Špatný vliv na určité příznaky nemoci, zejména pak na ty perianální, má také sedavé zaměstnání a nedostatek pohybu. Střevní záněty jsou navíc často dávány do souvislostí s psychosomatikou. Proto je také dobré udržovat se v psychické pohodě a vyhýbat se stresu. [16, 17, 18, 19]

Zdroje: strevni-zanety.cz, mayoclinic.org, my.clevelandclinic.org, wikiskripta.eu, internimedicina.cz, crohnscolitisfoundation.org, webmd.com, mountsinai.org, gastroconsa.com, nhsinform.scot 

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?