K zánětu močového měchýře jsou náchylnější ženy. Obvykle na něj zabírá domácí léčba

27. 8. 2024 7:30
1 nový názor
Autor: Depositphotos.com/starast

Neustálé návštěvy toalety, které nikdy nepřinesou úlevu a doprovází je bolest. Je vám to povědomé? Patrně jste tím pádem prodělali zánět močového měchýře. Jedná se spíše o nepříjemnou záležitost, než že by představovala nějaký závažnější problém. Při přetrvávajících potížích se nasazují antibiotika. 

Co je zánět močového měchýře?

Co se dozvíte v článku
  1. Co je zánět močového měchýře?
  2. Jaké má zánět močového měchýře příznaky?
  3. Jaké má zánět močového měchýře příčiny?
  4. Diagnostika
  5. Léčba zánětu močového měchýře
  6. Prevence zánětu močového měchýře

Zánět močového měchýře se odborně označuje jako cystitida. Močový systém se skládá z ledvin, močovodů, močové trubice a močového měchýře. Jeho úlohou je odstraňovat odpadní látky z těla. Funkcí přímo močového měchýře je uchovat moč, dokud člověk sám nemá potřebu ji vyloučit. 

Zánět močového měchýře přináleží k zánětu močových cest, který se týká celého močového systému a k němuž dochází v důsledku infekce vyvolané bakteriemi. V případě, že by se nákaza rozšířila do ledvin, by hrozily vážné zdravotní potíže. 

Zánět močového měchýře u dětí

Vyskytnou-li se nové případy pomočování dítěte během dne, je možné, že se jedná o zánět močového měchýře. Tehdy je vhodné poradit se s lékařem. Co se týče nočního pomočování, souvislost se zánětem příliš pravděpodobná není. 

U malých dětí se mohou dostavit příznaky, jako je vysoká horečka, slabost a podrážděnost či nechuť k jídlu. Příznaky zánětu močáku u dětí a kojenců je nutné nezlehčovat, mohou značit i vezikoureterální reflux, tedy zpětné navrácení se moči do těla namísto jejího vyloučení. Zmírnit potíže lze paracetamolem. Předcházet mu pak např. co nejrychlejší výměnou pleny. 

Zánět močového měchýře u mužů

V případě zdravých mužů se zánět močového měchýře příliš nevyskytuje. Pokud tedy pociťujete některý z příznaků, doporučuje se objednat se k lékaři, aby se problém co nejrychleji vyřešil. Při intersticiální cystitidě se objevují i příznaky jako bolest varlat, šourku, perinea a dotyčný bolest může pociťovat i při ejakulaci. Zánět zároveň může souviset s rakovinou či se zvětšenou prostatou, při níž se stává komplikovaným úplně vyprázdnit močový měchýř. Zvýšené riziko vzniku zánětu pak hrozí mužům majícím nechráněný anální sex.

Zánět močového měchýře u žen

Ženy jsou k zánětu močového měchýře náchylnější, přibližně 60 % žen se s ním během svého života setká. Je to z toho důvodu, že mají kratší močovou trubici, a tedy bakterie snáze proniknou do močového měchýře. Jeho potenciální příčinou ale může být i sex, jenž umožní bakteriím dostat se do těla. Vedle toho zvyšují riziko zánětu močového měchýře určité typy antikoncepce, např. diafragma obsahující spermicid (vaginální pesar). 

Zánět močového měchýře se ale objevuje i ve spojitosti s těhotenstvím a menopauzou, kdy se hormonální změny mohou podílet na vzniku zánětu. Konkrétně při menopauze se nejenže snižuje hladina estrogenu, ale i se ztenčuje sliznice močové trubice, což ji činí náchylnější k infekci. Zánět močového měchýře v těhotenství s sebou přináší jistá rizika pro nastávající matku i plod, jako je vyvolání předčasného porodu či vznik pyelonefritidy. Někdy se ženy kvůli nutkavé potřebě močit mylně domnívají, že mají zánět močového měchýře, ačkoli se jedná o projev těhotenství, kdy plod tlačí na močový měchýř. 

Zánět močového měchýře u starších lidí či osob s kognitivními poruchami

K zánětu jsou obecně náchylnější lidé s oslabeným imunitním systémem. Pokud dojde k zánětu močového měchýře u osoby s kognitivní poruchou (např. demence), můžete si u něj všimnout častějšího pomočování, třesu či chvění nebo změn v chování. Takový jedinec může působit zmateně či rozrušeně. U osob starších 60 let může dlouhodobá infekce souviset s rakovinou močového měchýře. [1, 2, 3, 4, 5, 67]

Jaké má zánět močového měchýře příznaky?

Pokud si nejste jistí, jak poznat zánět močového měchýře, pak mezi nejznámější jeho projevy se řadí:

  • přetrvávající či časté nutkání močit,
  • četné vylučování pouze malého množství moči,
  • bolest, pálení nebo štípání při urinaci (močení),
  • hematurie (přítomnost krve v moči),
  • horečka,
  • pocit bolesti nebo tlaku v podbřišku,
  • vylučování zakalené či zapáchající moči.

Krev v moči se přitom objevuje při zánětu močového měchýře jen vzácně, děje se tak v případech, kdy ho vyvolá chemoterapie nebo radioterapie. Se zánětem močového měchýře zároveň souvisí i psychosomatika, jelikož u lidí jím trpící se mohou objevit deprese a úzkost. Se zánětem močového měchýře se dále pojí syndrom dráždivého tračníku, vulvodynie, lupus, chronický únavový syndrom, fibromyalgie, záchvaty paniky či dysfunkce pánevního dna. [8, 9, 10, 11]

Jaké má zánět močového měchýře příčiny?

Mezi příčiny vzniku zánětu močového měchýře zahrnujeme:

  • bakterie,
  • léky,
  • ozařování v oblasti pánve při léčbě rakoviny,
  • cizí těleso či chemické látky,
  • jiná onemocnění.

Zánět močového měchýře může být způsoben jednak bakteriemi, jednak za ním může být neinfekční příčina. Bakteriální cystitida nastává, když bakterie proniknou skrz močovou trubici do močového měchýře a počnou se množit. Obvykle ji vyvolává bakterie Escherichia coli (E. coli), ačkoli se nevylučuje ani zavinění jinými bakteriemi (např. Proteus mirabilis, Klebsiella pneumoniae, Staphylococcus saprophyticus, Lactobacillus či Enterococcus). Zánět močáku může nastat i kvůli bakteriím již v těle přítomným, když dojde k jejich nerovnováze. Bakterie mají na svědomí otok a podráždění močového měchýře, což se projevuje jako nutkavá potřeba často močit.

Přesto, že bakteriální původ nemoci se vyskytuje nejčastěji, vyvolat ho mohou i jiné faktory. Jako akutní zánět močového měchýře se přitom označuje jeho náhlý výskyt, zatímco jeho dlouhodobější forma se nazývá intersticiální cystitidou. Ta tedy značí chronický zánět močového měchýře, jenž se nově přičleňuje k syndromu bolestivého měchýře. Není zcela jasné, co ho způsobuje, zato se ví, že většinou postihuje ženy středního věku a projevuje se otokem. Je možné narazit i na asymptomatickou bakteriurii, při níž na bakterii nepoukazují žádné příznaky, ačkoli se v těle nachází. 

Hyperaktivní močový měchýř snižuje kvalitu pacientova života. Co pomůže zmírnit obtíže?
Přečtěte si také:

Hyperaktivní močový měchýř snižuje kvalitu pacientova života. Co pomůže zmírnit obtíže?

Na vině mohou být i léky, stává se to například u léků používaných k léčbě rakoviny. Problém vzniká tehdy, když rozpadlé úlomky léku odcházejí z těla a mohou močový měchýř podráždit. Pod názvem hemoragická cystitida se pak rozumí, když vlivem radiační léčby pánevní oblasti dochází k zánětlivým změnám tkáně močového měchýře projevujícím se krví v moči. 

Existují 4 stadia této nemoci, a to mikroskopické krvácení, dále krvácení viditelné okem, krvácení s malými sraženinami a krvácení s velkými sraženinami, jež může způsobovat problémy v průchodu moči. Zánět močového měchýře však může být i projevem jiného onemocnění, a to cukrovky, ledvinových kamenů, poranění míchy či HIV.

K zánětu nicméně může vést i cizí těleso, a to například opakované používání katétru. To zvyšuje riziko poranění tkáně a výskytu bakteriální infekce, čímž posléze vzniká zánět močáku. Chemickou cystitidou se dále nazývá zánět močového měchýře způsobený chemickými látkami, jako je třeba pěna do koupele, spermicidní gel a jiné prostředky pro osobní hygienu. Někteří jedinci jsou totiž na chemické látky zvláště citliví, což v močovém měchýři může vyústit alergickou reakcí vyvolávající zánět. [12, 13, 14, 15, 16]

Diagnostika

Pokud u sebe pozorujete naléhavou a častou potřebu močit, doprovázenou popřípadě bolestí, již po dobu tří dnů, je vhodné kontaktovat lékaře. Otálet byste s tím neměli, pakliže v moči naleznete krev nebo se u vás projeví některý z příznaků poukazující na infekci ledvin, a to horečka či zimnice, třes, nevolnost a zvracení nebo bolest zad či boku, jelikož může vést k sepsi

Je nutné doktora obeznámit se situací i tehdy, jestliže jste se se zánětem močového měchýře léčili např. antibiotiky a vrátil se vám, mohlo by to totiž naznačovat, že je třeba zvolit jiný prášek na zánět močáku, ale i předčasné vysazení léku.  Lékař většinou provádí fyzikální vyšetření a požaduje test moči, aby zjistil, jestli jsou v ní přítomné bakterie nebo krev, kultivací se pak případně identifikuje rod bakterie. K pokročilejším testům se přistupuje při častých zánětech močového měchýře nebo u rizikových osob. 

Může jimi být ultrazvuk, CT a MRI (odhalení nádorů či ledvinových kamenů), cystoskopie (zavedení cystoskopu s optickou kamerou k nalezení problému či odebrání vzorku tkáně), vylučovací urografie (rentgenové vyšetření pořizující snímky daného orgánu prostřednictvím kontrastní látky), retrográdní uretrografie (uplatnění barviva k nalezení problému v močové trubici) či cystouretrografie (zavedení barviva za účelem zjistit, zda se moč navrací zpět). [17, 18, 19, 20]

Co vám na zánět močového měchýře pomohlo?

Léčba zánětu močového měchýře

Lékař může doporučit léky proti bolesti (ibuprofen, naproxen sodný nebo paracetamol) či předepsat antibiotika na zánět močového měchýře v případě bakteriálního zavinění (např. Nitrofurantoin, Sulfonamidy či Amoxicillin). Zároveň je možné, že vás lékař vyzve, abyste s nasazením antibiotik počkali třeba dva dny, kdyby potíže odezněly samy. Při nízké dávce však lze některá pobírat až po dobu 6 měsíců. Pokud vás zajímá, jak dlouho trvá zánět močového měchýře, zpravidla pomine po několika dnech, obvykle trvá cca kolem tří dnů.

Jestliže existuje podezření, že zánět způsobuje sex, nejspíše se doktor uchýlí k předepsání jednorázové dávky antibiotik, kterou má dotyčný aplikovat do 2 hodin po sexu. Pokud jde o to, jak na zánět močového měchýře způsobeného menopauzou vyzrát, používá se za tím účelem vaginální krém s estrogenem

Někdy se také při přetrvávajících potížích přistupuje k hydrodistenzi, tedy roztažení močového měchýře, které spočívá v naplnění měchýře tekutinou. Účinky této metody by se měly dostavit přibližně po 2 týdnech. 

Zánět močového měchýře lze řešit i bez antibiotik, domácí léčba zánětu močového měchýře spočívá v přiložení nahřívacího polštářku či láhve s horkou vodou v okolí podbřišku, sedacích koupelích k pročištění pánevní oblasti, pití dostatečného množství vody a naopak vyvarování se nápojů, jež by mohly močový měchýř dráždit (alkohol, káva a ovocné šťávy). Jako rychlá pomoc na zánět močového měchýře se používají brusinkové nápoje, i když o jejich účincích nejsou doložitelné důkazy. 

Podpořit léčbu lze i pomocí bylinek. Jakožto přírodní léčbu je možné využít kromě brusinek i borůvky nebo heřmánek, jelikož tyto bylinky vykazují antiseptický účinek, tedy by měly bakteriím znemožňovat se množit. Čaj na zánět močového měchýře si lze připravit jak z nich, tak ale i z kopřivy či smetánky lékařské, které jsou močopudné, a tedy pomáhají vyloučit škodlivé látky z těla. [21, 22, 23, 24, 25, 26]

Kvíz: Co víte o antibiotikách?

Prevence zánětu močového měchýře

Je nutné předem uvést, že není vědecky podloženo, že by daná preventivní opatření fungovala, nicméně se k zamezení návratu močového měchýře uplatňují tyto metody:

  • dostatečná hydratace (zvláště při chemoterapii či radioterapii),
  • neodkládání močení v případě potřeby a posléze snaha močový měchýř zcela vyprázdnit,
  • utírání se zepředu dozadu v případě vyloučení stolice (zamezení rozšíření bakterií),
  • sprcha namísto koupele (z důvodu kratšího vystavení se čisticím prostředkům),
  • po sexu co nejdříve vyprázdnit močový měchýř (odplavit bakterie lze i vypitím sklenky vody) a omýt pokožku v těchto místech vodou,
  • nošení bavlněného spodního prádla (snižuje množení bakterií při pocení),
  • vyvarování se parfémovaných přípravků v dané oblasti (hrozí podráždění). 

Mezi takzvané babské rady, co pomáhá na zánět močového měchýře, se řadí využití brusinky. Používá se brusinková šťáva či tablety s proanthokyanidiny (látky v ní obsažené). Přesto, že se výzkumy v této věci rozcházejí, některé naznačují, že by se mohlo jednat o látku bránící návratu zánětu, třebaže její vliv při samotném zánětu močového měchýře prokázán nebyl. Dle všeho brusinka obsahuje látku, jež se účinně vypořádává s bakteriemi tím, že zamezuje jejich ulpívání na stěně močového měchýře.

Brusinka se obecně pokládá za bezpečnou, obezřetní by však měli být ti, co berou lék na ředění krve warfarin, jejich společná reakce by mohla způsobit krvácení, ačkoli ani na toto stanovisko nemá odborná veřejnost jednotný názor. K zabránění návratu zánětu údajně slouží i D-manóza (jednoduchý cukr), prodává se ve formě prášku nebo tablet. Je třeba ale při každodenním použití brát v potaz, že obě suroviny obsahují hodně cukru. 

Co na zánět močového měchýře nepoužívat, jsou parfémovaná mýdla či pěny do koupele, a to kvůli podráždění, na trhu jsou ale již dostupná mýdla k intimní hygieně, jejichž složení je nezávadné. Zároveň by jídelníček při zánětu močového měchýře neměl obsahovat kávu, alkohol nebo kořeněná jídla kvůli možnému podráždění, sladká jídla či nápoje zas mohou přispět k růstu bakterií. [27, 28, 29, 30]

Zdroje: mayoclinic.org, cus.cz, nhs.uk, webmd.com, medicalnewstoday.com, healthline.com, my.clevelandclinic.org, urologiepropraxi.cz, zenska-neplodnost.cz, herbarka.cz, cpzp.cz

Andy (neregistrovaný)

Zase jsem se dozvedela neco noveho, dekuji za clanek. Napriklad, ze by se nemela pit kava, to budu muset zmenit.

  • Našli jste v článku chybu?