Co je lepek a kde se vyskytuje?
Co se dozvíte v článku
Lepek představuje obecný název pro bílkovinu, jež se přirozeně vyskytuje v některých obilovinách, jako je například pšenice, žito a ječmen. Jedná se o složku, která působí jako lepidlo, čímž pomáhá dávat potravinám jejich tvar a drží je pohromadě. Uvedené obiloviny se pak využívají pro výrobu celé řady produktů, a mnohdy se proto lepek nachází i v potravinách, kde by to člověk vůbec nečekal.
Pšeničný lepek nejčastěji najdeme v pečivu, různých dezertech, těstovinách, ale také třeba v instantních omáčkách, polévkách, cereáliích nebo i salátových dresincích. Vyskytuje se zkrátka všude tam, kde se do produktu přidává klasická pšeničná mouka. Ječmen je zase základní ingrediencí v pivu, pivovarských kvasnicích nebo v některých polévkách. Žito pak najdete například v žitném pečivu a cereáliích.
Kromě zmíněných potravin se však lepek vyskytuje ještě v dalších potravinářských výrobcích. Někdy jej dané potraviny obsahují více, jindy je v nich přítomno pouze stopové množství této bílkoviny. Avšak i malé množství lepku může některým osobám způsobit velké potíže.
Typickým příkladem jsou třeba ovesné vločky, které mohou být vhodnou potravinou při celiakii, avšak je potřeba, aby informace o tom, že neobsahují lepek, byla uvedena přímo na etiketě výrobku. Když se totiž oves pěstuje vedle pšenice, žita nebo ječmene, může dojít ke kontaktu a při následném zpracování potraviny tak výsledný produkt může obsahovat právě stopové množství uvedených obilovin.
Aby toho nebylo málo, oves navíc obsahuje protein zvaný avenin, který je podobný lepku a může u celiaků a alergiků způsobit stejné příznaky, jako kdyby konzumovali potraviny s lepkem. Kromě toho se v ovse nachází ještě další složky, jež mohou také přivodit těmto osobám alergickou reakci. Jedná například o fermentované sacharidy obsažené v ovesných výrobcích. [1, 2, 3, 4]
Pozitivní a negativní účinky lepku
Mnoho lidí se v dnešní době konzumaci potravin s lepkem vyhýbá, aniž by k tomu měli pádný důvod. V posledních letech totiž začala mezi veřejností kolovat informace, že je lepek škodlivý, způsobuje některá srdeční a jiná onemocnění a tloustne se po něm. Podle mnoha výzkumů je však lepek bezpečný a potíže vyvolává jen u osob, které na něj mají alergii nebo trpí nějakou jinou nemocí, jež vyvolává nepříjemné příznaky spojené s konzumací této bílkoviny.
Například studie z roku 2017, která testovala konzumaci potravin obsahujících lepek na více než 100 tisících lidí bez celiakie, neprokázala žádnou souvislost mezi dlouhodobou konzumací lepku a srdečními nemocemi. Tento výzkum naopak poukázal na fakt, že ve skutečnosti jsou zvýšenému riziku rozvoje srdečních chorob vystaveny osoby, které se lepku vyhýbají.
Kromě toho výsledky celé řady jiných studií potvrzují, že má konzumace celozrnných výrobků pozitivní vliv na lidské zdraví. Lepek navíc může v lidském organismus působit jako prebiotikum, což je látka, která podporuje rozvoj střevní bakteriální flóry. Nedostatek těchto bakterií přitom u člověka může způsobit různá gastrointestinální onemocnění, jako je například zánět střev nebo syndrom dráždivého tračníku.
Lepek má však také své negativní stránky, jelikož u některých jedinců může vyvolat vážné vedlejší účinky. Organismus některých osob totiž reaguje na lepek jako na toxin, následkem čehož imunitní buňky daného člověka začnou bílkovinu napadat, což se může projevovat různými způsoby, které jsou popsány o pár řádků níže.
Kromě celiakie, což je závažné onemocnění, které vyvolává právě konzumace lepku, však existují ještě další nepříjemné stavy, jež mohou vyžadovat omezení nebo úplné vyloučení konzumace potravin obsahujících tuto bílkovinu. Mezi tyto nežádoucí zdravotní stavy patří:
- Alergie na pšenici: tuto alergii nevyvolává pouze lepek, ale také jiné bílkoviny přítomné v pšenici, jako je například albumin, globulin nebo gliadin. Příznaky tohoto stavu přitom zahrnují kopřivku, svědění očí nebo úst, otok hrdla, dušnost, nevolnost, průjem a tak dále.
- Gluten senzitivní enteropatie: takzvaná intolerance neboli nesnášenlivost lepku se vyznačuje podobnými projevy jako u celiakie, ale bez výskytu zvýšených hladin protilátek a poškození střev.
- Dermatitis herpetiformis: jedná se o červenou svědivou kožní vyrážku, která na těle člověka může vyrašit právě v důsledku konzumace lepku. Objevuje se někdy jako jeden z příznaků u celiaků, ale zároveň se může vyskytnout také u jedinců, kteří celiakií netrpí. [5, 6, 7, 8, 9]
Rozdíl mezi alergií na lepek a celiakií
Než se začneme věnovat tomu, jaké má alergie na lepek projevy, je potřeba si vysvětlit, v čem se od sebe liší alergie na lepek a celiakie. Nejedná se totiž o dvě stejné věci. V případě alergie se příznaky dostavují prakticky ihned po konzumaci lepku, kdežto u celiakie se mohou projevit až po několika měsících pravidelné konzumace potravin obsahujících tuto látku.
Máte alergii na lepek?
Celiakie se ke všemu z lékařského hlediska neřadí mezi alergie, ale jedná se o autoimunitní onemocnění, pro které je typický rozvoj chronického zánětu sliznice tenkého střeva. Tato nemoc se diagnostikuje prostřednictvím vyšetření krve, gastroskopie s enterobiopsií a genetického vyšetření. Někdy je navíc pro doplnění potřeba ještě absolvovat ultrazvuk střev. [10, 11, 12]
Jaké má alergie na lepek příznaky?
Jak bylo výše naznačeno, pokud se u některé osoby rozvine alergie na lepek, znamená to, že její imunitní systém začne v těle na tuto látku přehnaně reagovat. Nejčastěji se pak následkem této reakce dostavují symptomy související s trávicím traktem. Kromě nich se však mohou objevit i jiné příznaky, které se projevují v úplně jiných částech těla. Mezi nejčastější projevy alergie na lepek tak patří:
- kožní vyrážka,
- nevolnost a zvracení,
- žaludeční křeče,
- zažívací potíže,
- průjem nebo zácpa,
- nadýmání,
- svědění a otok v ústech,
- škrábání v krku,
- dušnost,
- bolest hlavy,
- bolest břicha,
- ucpaný nos.
Nejzávažnějším symptomem je pak anafylaktický šok. Ten se ale naštěstí projevuje pouze ve vzácných případech. Jedná se o celkovou alergickou reakci organismu, kdy jsou zasaženy i cévy, které se rozšíří a zvýší svou propustnost, což má za následek zrychlenou činnost srdce. Tento stav může pacientovi způsobit smrt, pokud mu není poskytnuta bezodkladná lékařská pomoc. [13, 14, 15, 16, 17]
Příznaky alergie na lepek u dětí
Pokud chcete vědět, jaké má alergie na lepek projevy u dětí, pak se jedná prakticky o stejné příznaky jako v případě dospělých. U malých pacientů je však potřeba důkladně sledovat, jestli dítě roste a přibírá na váze tak, jak má, jelikož jedním z varovných signálů je právě nízký váhový přírůstek. Stejně tak by si rodiče měli všímat, zda jejich potomek po konzumaci některých potravin nemá průjem, nebo naopak zácpu.
Jelikož některé běžné dětské pokrmy, jako jsou například piškoty nebo různé druhy přesnídávek, obsahují také lepek, mohou se počáteční projevy alergie objevit i u batolat. Z toho důvodu se doporučuje krmit takto malé děti podobnými produkty s mírou a zařazovat lepek do jejich jídelníčku postupně. [18, 19, 20]
Zdroje: celiac.org, hsph.harvard.edu, ikem.cz, health.clevelandclinic.org, acaai.org, healthline.com, mayoclinic.org, verywellhealth.com, endodc.com, nzip.cz, beyondceliac.org, yourkidsurgentcare.com, hopkinsmedicine.org.