Voda v koleni se může nahromadit následkem úrazu či nemoci. Hlavním příznakem je otok a bolest

22. 5. 2024 7:30
10 nových názorů

Voda v koleni je celkem běžný jev, který postihuje muže i ženy, mladé i starší, sportovce i lidi, kteří fyzickým aktivitám příliš neholdují. Její přítomnost rozpoznáte poměrně snadno. Koleno je opuchlé, bolavé a nejde příliš ohýbat. Odstranit ji lze prostým odsátím, pokud se ale po čase vrátí, je nutné udělat detailnější vyšetření, a případně i vykonat odborný chirurgický zákrok.

Co se dozvíte v článku
  1. Co je voda v koleni?
  2. Jaké má voda v koleni příčiny?
  3. Příznaky vody v koleni
  4. Diagnostika
  5. Jak se zbavit vody v koleni?
  6. Domácí péče

Co je voda v koleni?

Voda v koleni neboli kloubní výpotek vlastně ve skutečnosti vůbec žádnou vodou není. Z lékařského hlediska se totiž jedná o synoviální, respektive vazivovou tekutinu, jejímž primárním úkolem je výživa chrupavky a snížení jejího tření během pohybu kolenního kloubu. Funguje-li tento kloub správně, panuje mezi tvorbou a vstřebáváním tekutiny rovnováha. Pokud tomu ale tak není, nahromadí se tato „voda“ v kloubní dutině a začne omezovat jeho pohyblivost.

Nejčastěji jsou tímto jevem ohroženi starší lidé a sportovci. Zejména pak fotbalisti, basketbalisti nebo zápasníci trpí běžně na zranění kolen, jelikož při těchto sportech jsou kolena hodně namáhána a často se dostávají do nepřirozených poloh. Mezi ohrožené skupiny však patří také osoby trpící nadváhou a obezitou, protože v jejich případě je na klouby vyvíjena vyšší zátěž kvůli jejich hmotnosti.

S vysokou tělesnou váhou pak souvisí i rozvoj některých nemocí, které mohou být za hromadění vody v koleni zodpovědné. Stejně tak se s danými problémy mnohdy potýkají i lidé, kteří ve své práci tráví hodně času na kolenou, jako jsou například pokrývači, pokladači koberců, zahradníci a řada dalších profesí. [1, 2, 34]

Jaké má voda v koleni příčiny?

Zmíněná tekutina se v koleni, respektive v kolenním kloubu, může objevit v důsledku nějakého úrazu, prodělané infekce či jednoduše jen proto, že je koleno dotyčného nadměrně zatěžováno. První a poslední možnost je sice typická zejména pro sportovce, avšak postihnout může prakticky kohokoliv bez ohledu na věk a pohlaví.

Nejčastější příčinou vody v koleni je zranění, a to i u aktivních zdravých jedinců. Může se přitom jednat například o poranění předního zkříženého vazu, který pomáhá stabilizovat koleno. Poměrně častým úrazem je pak také trhlina v menisku, což je část kolenního kloubu, která se skládá ze dvou chrupavčitých plotének a funguje jako tlumič nárazů.

Tekutina se v koleni hromadí i ve chvíli, kdy se tělo snaží chránit kloub před zánětlivou reakcí, kterou způsobuje osteoartritida, revmatoidní artritida, dna nebo prepatelární burzitida. Kromě toho se v postiženém místě mohou zároveň vyskytnout takzvané Bakerovy cysty. Jedná se o bulky naplněné synoviální tekutinou, které se objeví, když je kloub zanícený.

Vedle výše uvedených příčin pak způsobují otok a bolest kolene také infekce. Ty se mohou projevit například jako komplikace nějakého chirurgického zákroku a zpravidla jsou způsobeny bakteriemi. Nástup infekce bývá rychlý a může být velmi bolestivý. Tento stav proto vyžaduje bezodkladnou lékařskou péči. [5, 6, 7, 8, 9, 10]

Příznaky vody v koleni

Jak již bylo řečeno, vodu v koleni je možné na první pohled rozeznat relativně lehce. Že něco není úplně v pořádku, zjistíte tak, když přiložíte obě nohy k sobě a všimnete si, že jedno koleno je výrazně větší než to druhé. Opuchnutí je však jen jedním z neklamných příznaků. Lidé, kteří mají s vodou v koleni zkušenosti, si svým lékařům stěžovali rovněž na následující příznaky:

  • bolest – v závislosti na tom, jaká příčina nahromadění tekutiny v kloubu způsobila, může být někdy koleno velice bolestivé,
  • ztuhlost a omezený rozsah pohybu – ve chvíli, kdy se v koleni nachází přebytečná tekutina, může mít pacient potíže kloub ohnout, nebo naopak narovnat,
  • teplá a zarudlá kůže – v oblasti kolem čéšky se někdy kůže zabarvuje do červena a postižené místo může být na dotek teplejší než obvykle.

Pacienti, kteří mají vodu v koleni, jsou často omezeni v pohybu, což jim znesnadňuje výkon každodenních činností, a větší potíže jim činí zejména chůze ze schodů a do schodů. Pokud máte podezření, že se vám hromadí tekutina v koleni, a navíc se k tomu přidaly ještě následující příznaky, měli byste vyhledat lékařskou pomoc:

Další příznaky se pak odvíjí konkrétně od dané příčiny, která za vzniklými problémy stojí. Například v případě osteoartritidy bývá bolest a ztuhlost kolene horší po ránu, přičemž zhruba do půl hodiny po probuzení a rozpohybování se tyto příznaky zlepšují. Naopak u revmatoidní artritidy bolest přetrvává déle než 30 minut po probuzení, kloub může být horký na dotek a bolest i otok často postihují více kloubů. [11, 12, 13, 14]

Diagnostika

Pakliže máte pocit, že se vám v koleni hromadí tekutina, měli byste navštívit svého praktického lékaře nebo rovnou ortopeda. Při návštěvě ordinace bude lékař nejprve zjišťovat vaši anamnézu a následně provede fyzikální vyšetření. Většinou pak pacient musí podstoupit také zobrazovací testy, aby bylo možné lépe posoudit stav kloubu. Mezi tato vyšetření patří například:

  • rentgen kolene: prostřednictvím této metody lze vyloučit nebo potvrdit zranění či artritidu,
  • ultrazvuk kloubu: používá se pro zjišťovány poruch týkajících se šlach a vazů,
  • magnetická rezonance: zobrazuje poranění šlach, vazů a dalších měkkých tkání, která nejsou vidět na rentgenových snímcích.
Příznaky osteoporózy se objevují až v pokročilém stádiu. Nemoc většinou prozradí náhlá zlomenina
Přečtěte si také:

Příznaky osteoporózy se objevují až v pokročilém stádiu. Nemoc většinou prozradí náhlá zlomenina

Během fyzikální prohlídky přitom doktor zkoumá hlavní příznaky, které se s daným problémem obvykle pojí. Zajímat ho bude například, jak moc je koleno oteklé a bolestivé, dále bude zkoumat omezení rozsahu pohybu kloubu, zkontroluje také jeho citlivost a případné zarudnutí. Kromě toho bude potřebovat zjistit, zda máte potíže s chůzí a jestli jste měli horečku. [15, 16, 17, 18]

Jak se zbavit vody v koleni?

Pokud se ukáže, že je koleno doopravdy plné tekutiny, která by zde být neměla, provede lékař takzvanou punkci, tedy odsátí tekutiny pomocí jehly. Ačkoliv může být pro někoho název této procedury děsivý, jedná se o bezbolestný zákrok, který přináší téměř okamžitou úlevu. V rámci této punkce je zároveň zkoumána přítomnost krve či bakterií v odsáté tekutině.

Bude-li mít ošetřující lékař podezření na infekci, s největší pravděpodobností vám po provedení punkce nasadí antibiotika. Další léčba vody v koleni pak spočívá v chlazení postiženého místa a v klidovém režimu. Pro snížení otoku se někdy doporučuje také koleno lehce svázat elastickým obinadlem a na zmírnění bolesti je možné užívat volně prodejné nesteroidní protizánětlivé léky.

Aby bylo koleno stabilizováno, lze na doporučení lékaře používat také kolenní ortézu. Pokud se ale ani přesto nedaří tento problém zcela vyřešit, dost možná se nevyhnete řádnému chirurgickému zákroku, k němuž se přistupuje v případě potřeby ošetření poškozených nitrokloubních struktur. Tento zákrok je známý pod názvem artroskopie kolene.

Měli jste někdy vodu v koleni?

Vzácněji může být zapotřebí chirurgicky odstranit tíhový váček, který se nachází v přední části kolenního kloubu a slouží k usnadnění posunu kůže proti čéšce. V těch nejzávažnějších případech pak lékaři mohou dokonce přistoupit k implantování umělého kolenního kloubu. Jedná se však o krajní situaci, kdy už neexistuje jiná možnost léčby. [19, 20, 21, 22]

Domácí péče

Při nečekaném otoku kolene je nutné vyhnout se sportu a vyšší fyzické zátěži a nechat postižené místo v klidu. Každé 2 až 4 hodiny můžete přitom kloub chladit přikládáním studených obkladů. Dejte si však pozor, abyste to s obklady nepřeháněli, jelikož některé zdroje uvádí, že přílišné ochlazování může naopak dobu hojení prodloužit.

Při odpočinku mějte nohu, na níž se nachází oteklý kloub, umístěnou do vyšší polohy (nad úroveň srdce). Pokud tedy ležíte například na posteli nebo na gauči, dejte pod nataženou nohu třeba polštář, abyste snížili průtok krve v postižené oblasti. Pomoci pak někdy může také lehká masáž s použitím ricinového oleje.

Patříte-li mezi ty, kteří preferují přírodní léčbu, a váš stav není příliš závažný, můžete využít některé bylinky. Asi nejoblíbenějším přírodním pomocníkem při léčbě kloubních potíží je kostival lékařský. Kromě něj pak údajné pomáhá rovněž čaj s výtažkem z přesličky, kopřivy, břízy, tužebníku nebo třeba heřmánku pravého.

Po zahojení se doporučuje provádět izometrická cvičení na posílení svalů v koleni. Tato cvičení mohou zároveň sloužit jako prevence vody v koleni, jelikož klouby jsou díky nim silnější, flexibilnější a méně náchylné k úrazům. Předcházet potížím s klouby je pak samozřejmě možné udržováním zdravé tělesné váhy. [23, 24, 25, 26]

Zdroje: nzip.cz, 1chirurgie.cz, ortopediesouckova.com, healthline.com, stefajir.cz, mayoclinic.org, medicalnewstoday.com, verywellhealth.com, my.clevelandclinic.org, webmd.com, medicinenet.com

Voda v koleni
Krtek (neregistrovaný)

Dobrý večer, můj syn má nateklé jedno koleno asi v něm má vodu ,stačí navštívit chyrurgii? Děkuji.

Dobrý den,
pokud otoku předcházel úraz, navštivte chirurga. Pokud došlo k otoku kolena zničehonic, navštivte ortopeda. Pokud měl syn v minulosti klíště, je vhodné odeslat vzorek tekutiny z kolene na vyšetření na borelie (PCR) měl by provést ortoped.

Adam (neregistrovaný)

Dobry den rad bych věděl jestli doktoři nebo lékaři zistí co mám v krvi když mám vodu v koleni při čemž vytáhnou i pár krve dekuju předem

Dobrý den,
krev, kterou vytáhnou spolu s “vodou” v koleni, se na krevní rozbor rozhodně poslat nedá. Museli by Vám udělat klasické krevní náběry “ze žíly”. Tekutina z kolene se dá poslat např. na mikrobiologické vyšetření - což se dělá pouze v případě, když je podezření, že příčinou zánětu v koleni je např. nějaká bakterie.

Roberto (neregistrovaný)
Dobry den myslim si ze mam vodu v koleni je to 4 den co nemuzu pokrčit nohu jinak mqm jedno koleno vetsi jqk druhe ... muzu se zeptat jak dlouho stim mužu byt doma ? Nebo ihned k lekaři ? Neda se to neak doma vyléčit ? Diky
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?