Sucho v ústech a krku je často známkou nachlazení. Někdy ale může signalizovat i vážnější problém

3. 6. 2024 7:30
přidejte názor
Autor: Depositphotos.com/NewAfrica

Asi každý člověk se někdy potýká se suchem v ústech a krku. Většinou není nutné za tímto příznakem hledat nějaké závažné zdravotní komplikace, avšak pokud problém přetrvává dlouho a nelepší se, nebo se k němu dokonce přidávají další nepříjemné symptomy, je potřeba konzultovat svůj stav s lékařem. Ve vzácnějších případech se totiž může jednat i o vážnější onemocnění.

Co se dozvíte v článku
  1. Co značí sucho v ústech a krku?
  2. Jaké má sucho v ústech příčiny?
  3. Příznaky xerostomie
  4. Co způsobuje sucho v krku?
  5. Stanovení diagnózy a léčba
  6. Co pomáhá na sucho v krku a ústech?

Co značí sucho v ústech a krku?

Sucho v puse je nepříjemný příznak, který může být pouze projevem dehydratace, ale zároveň někdy signalizuje i různé zdravotní problémy. Odborně se tento jev nazývá xerostomie a dochází k němu v momentě, kdy slinné žlázy neprodukují dostatečné množství slin. Kromě toho, že tyto žlázy udržují dutinu ústní neustále vlhkou, mají za úkol také pomáhat při polykání či trávení a chrání zuby před vznikem zubního kazu.

Poměrně běžným jevem je sucho v ústech po ránu, jelikož se během noci člověku nemusí tvořit tolik slin v puse jako přes den. Zároveň je ale někdy tento symptom projevem nastupujícího onemocnění, které je často doprovázeno také dalšími příznaky, jako je například pálení jazyka, zápach z úst nebo sucho a bolest v krku. Pacienty v takovém případě nejčastěji trápí následující potíže:

  • sucho v ústech v noci,
  • sucho v ústech po probuzení,
  • sucho v krku v noci,
  • sucho v nose a ústech,
  • škrábání a sucho v krku,
  • neustálá žízeň a sucho v puse. [1, 2, 34]

Jaké má sucho v ústech příčiny?

Pokud jde o to, jaké má sucho v puse příčiny, tak obvykle je na vině nedostatečný příjem tekutin během dne. V některých případech se však může jednat o vedlejší účinek některých léků. Nedostatek slin v dutině ústní tak způsobují například medikamenty určené k léčbě úzkosti a deprese nebo léčiva proti bolestem či na nachlazení, alergie, vysoký krevní tlak, epilepsii, průjem a tak dále.

Za rozvojem potíží však může stát i řada nemocí a infekce. Pálení jazyka a sucho v ústech je například typickým příznakem zánětu nebo atrofie slinných žláz. V méně častých případech pak toto nepohodlí vyvolávají také různá autoimunitní onemocnění, kam patří třeba Sjögrenův či Mikuliczův syndrom, nebo přítomnost nádorů.

Nezřídka pak může způsobovat sucho v ústech cukrovka 1. a 2. typu a takzvaný hypothyreoidismus neboli snížená funkce štítné žlázy. Jak je vidět, důvodů rozvoje zmíněných obtíží je velké množství, ačkoliv ve většině případů se nejedná o nic závažného. S xerostomií se navíc mimo uvedené potýkají často osoby, které konzumují ve velkém množství alkohol, nebo jedinci s nízkou hladinou hořčíku.

Zcela běžným jevem je sucho v ústech i u kuřáků. Následkem vdechování cigaretového kouře dochází k vysušování sliznice dýchacích cest, a z toho důvodu mají kuřáci obvykle při kouření tabákových výrobků žízeň. Nakonec je ještě vhodné zmínit psychické příčiny, jež vedou k zapojení obranných systémů organismu. Za sníženou produkci slin je tak zodpovědný někdy také strach, úzkost nebo stres. [5, 6, 7, 8, 9]

Příznaky xerostomie

Pokud vás často trápí nedostatečná produkce slin, hrozí vám vyšší riziko rozvoje zánětu dásní, vzniku zubního kazu nebo výskytu aft v puse, nehledě na to, že tento jev může také znepříjemňovat nošení zubní protézy. Sliny totiž pomáhají předcházet zmíněným komplikacím tím, že odplavují z dutiny ústní cukr a zbytky jídla, čímž zabraňují šíření bakterií.

Ve chvíli, kdy slinné žlázy nefungují tak, jak mají, se vám může hůře žvýkat a polykat. Často také doprovází sucho v ústech pálení jazyka a navíc se pacienti trpící xerostomií mnohdy potýkají i s problémy s trávením, které mohou vyvolat řadu dalších zdravotních komplikací. Kromě uvedeného se pak mohou objevit i následující potíže:

  • častá žízeň,
  • popraskané rty a koutky,
  • pocit sucha v krku,
  • pocit pálení nebo mravenčení v ústech,
  • suchý výrazně červený jazyk,
  • problémy s mluvením,
  • chrapot, suchý nos, bolest v krku,
  • zápach z úst. [10, 11, 12, 13]

Co způsobuje sucho v krku?

Společně s xerostomií se může u pacienta projevit také sucho a knedlík v krku. V tomto případě se nejčastěji jedná o příznak nachlazení nebo nějaké běžné nemoci, jako je angína. Pakliže se probouzíte každé ráno s úplně suchou dutinou ústní a krkem, pak je možná na vině skutečnost, že v noci spíte s otevřenou pusou. Vzduch tehdy jednoduše vysuší sliznici v ústech a krku a ráno tak můžete pociťovat nepohodlí, které však ustoupí v momentě, kdy se napijete.

Jestliže vás ale delší dobu trápí sucho v krku a hleny nebo bolest a škrábání v hrdle, na kterou neúčinkují ani volně prodejné léky a pastilky na sucho v krku, pak byste měli navštívit svého lékaře, aby stanovil přesnou diagnózu. Za vzniklými potížemi může stát například alergie, chřipka, viróza, tonzilitida, mononukleóza nebo i jícnový reflux. [14, 15, 16, 17]

Stanovení diagnózy a léčba

Pokud se chcete zbavit sucha v ústech a krku, je potřeba zjistit hlavní příčinu potíží a zvýšit produkci slin. V případě, že uvedené symptomy vyvolává užívání určitých léků, je vhodné poradit se se svým lékařem o jejich možném nahrazení nebo snížení dávky. Nicméně sami od sebe byste léčiva, která vám doktor předepsal, neměli přestávat brát, jelikož byste si tím mohli spíše ublížit.

Co na bolest v krku pomáhá, ví dobře každá hospodyně. Nejúčinnější pomoc najdete často v kuchyni
Přečtěte si také:

Co na bolest v krku pomáhá, ví dobře každá hospodyně. Nejúčinnější pomoc najdete často v kuchyni

Pakliže se nejedná o následek užívání léků a za vzniklé potíže nemůže ani nedostatečný příjem tekutin, pravděpodobně bude daný jev vyvolávat nějaký zdravotní problém. V takovém případě je potřeba podstoupit lékařskou prohlídku, která obvykle zahrnuje fyzikální vyšetření, při němž vám lékař prohlédne krk a případně provede také stěr a odebere vzorek slin. Vyšetření u doktora byste přitom měli podstoupit zejména, pokud se u vás projeví některý z následujících symptomů:

  • extrémní potíže s polykáním nebo dýcháním,
  • silná bolest v krku,
  • pocit pálení v ústech a krku,
  • bílé skvrny v ústech a krku.

Na základě toho, co je příčinou problému, pak lékař pacientovi doporučí vhodnou léčbu. Jedná-li se o bakteriální infekci, pravděpodobně vám předepíše antibiotika, která by bakterie měla zlikvidovat. Pokud je sucho v ústech a krku způsobeno virem, obvykle je potřeba dodržet doporučená režimová opatření, kam patří klid na lůžku, Priessnitzovy zábaly a užívání předepsaných léčiv.

Má-li však lékař podezření, že je původcem potíží nějaký vážnější zdravotní stav, je potřeba, aby pacient podstoupil ještě další vyšetření, jako je například endoskopie jícnu. V případě samotné xerostomie je pak obvykle nezbytné také navštívit stomatologa, který bude v dutině ústní zkoumat změny na sliznici a dásních. [18, 19, 20, 21]

Co pomáhá na sucho v krku a ústech?

Jestliže sucho v ústech a krku netrvá moc dlouho a ani jste nezaznamenali žádné nepříjemné přidružené příznaky, můžete se tento jev pokusit zmírnit sami doma pomocí dostupných zvlhčujících prostředků. Cílem domácí léčby zmíněných obtíží je především udržení toku slin v ústech. Proto byste se měli zaměřit hlavně na příjem dostatečného množství tekutin v průběhu dne.

Kromě toho je vhodné také omezit konzumaci kofeinových a alkoholických nápojů a měli byste se zcela vyhnout kouření tabákových výrobků. Slinné žlázy pak stimuluje například žvýkání žvýkaček a cucání pastilek. Je však potřeba vybírat takové produkty, které neobsahují přidaný cukr. Zároveň se snažte dýchat nosem, jelikož při dýchání ústy dochází k vysušování sliznice.

Pokud chcete xerostomii předejít, je nutné absolvovat pravidelné preventivní prohlídky u zubaře a dodržovat správnou ústní hygienu. Pakliže navíc víte, že v noci spíte otevřenou pusou, můžete si pořídit zvlhčovač vzduchu a umístit jej do blízkosti vašeho lůžka. V neposlední řadě je pak vhodné vyhnout se nadměrné konzumaci sladkých a kořeněných jídel. [22, 23, 24, 25, 26]

Zdroje: nzip.cz, wikiskripta.eu, rehabilitace.info, stefajir.cz, my.clevelandclinic.org, healthline.com, mountsinai.org, verywellhealth.com, webmd.com, healthdirect.gov.au, medicalnewstoday.com, mayoclinic.org, nhs.uk

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?