Příznaky chlamydií zahrnují nejčastěji bolest a výtok z genitálií. Postiženy ale bývají i jiné orgány

5. 12. 2023 8:52
přidejte názor
Autor: Depositphotos/Milkos

Pociťujete poslední dobou diskomfort v oblasti intimních partií? Zaznamenali jste bolesti a krvácení po sexu či během něj nebo cítíte pálení při močení? Pak byste se měli objednat k lékaři na prohlídku, jelikož je možné, že jste byli nakaženi chlamydiovou infekcí. V případě pozitivního nálezu je potřeba, aby se nechali vyšetřit také všichni sexuální partneři, se kterými jste měli v nedávné době pohlavní styk.

Jaké mají chlamydie příznaky?

Co se dozvíte v článku
  1. Jaké mají chlamydie příznaky?
  2. Kdy navštívit lékaře?
  3. Možné komplikace

Příznaky chlamydiové infekce nejsou nijak specifické a mnohdy se u nakažené osoby ani nemusí vůbec projevit. Symptomy chlamydiové nákazy mohou navíc značit i jiná pohlavní onemocnění, jako je například kapavka. K tomu, aby mohla být nemoc správně diagnostikována, je proto vždy třeba navštívit lékaře, který provede potřebné testy. Obecně se ale za nejčastější příznaky považuje:

Pokud se infekce neléčí, může způsobit řadu obtíží, mezi nimi třeba endometriózu, bolestivou menstruacipatologické změny na děložním čípku. U jedinců, kteří chlamydiemi trpí, je navíc potvrzená větší náchylnost k dalším pohlavním nemocem, a to včetně nákazy virem HIV. Vleklá forma infekce může navíc vést k poškození některých orgánů a u mužů pak například k zánětu nadvarlat či prostaty.

Infekce konečníku a genitálií

Bakterie Chlamydia trachomatis obvykle napadá urogenitální trakt v důsledku provozování pohlavního styku bez použití bariérové ochrany. U sexuálních partnerů se tak mohou objevit nepříjemné projevy chlamydiové infekce v oblasti genitálií. V případě mužů se obvykle jedná o bolest při močení, výtok z penisu nebo bolest varlat. U žen se pak stejně jako u mužů dostavují bolesti při močení, výtok z pohlavního orgánu a k tomu navíc také krvácení po sexu nebo krvácení mimo menstruaci.

Kromě pohlavních orgánů se chlamydiová infekce poměrně často přenáší také do oblasti konečníku. Ve většině případů však tato nákaza nevyvolává žádné příznaky. Pokud se ale symptomy přeci jen u někoho projeví, většinou jsou stejné jako v případě proktitidy. U pacienta se tak může objevit výtok, krvácení nebo bolest konečníku.

Oční infekce

Po kontaktu s infikovanými sekrety může dojít také k zanesení chlamydie do očí, což vede k zánětu spojivek či rohovky. Tento zdravotní stav není ovšem tak častý jako chlamydiová nákaza pohlavních orgánů a konečníku. Typicky se však toto onemocnění vyskytuje u novorozenců, kteří se infekcí nakazili od matky během porodu.

Infekce dýchacích cest

Infekci horních cest dýchacích způsobuje nejčastěji Chlamydia pneumoniae, která se šíří prostřednictvím kapének, jež se ve vzduchu pohybují v důsledku kašlání nebo kýchání nakaženého jedince. Obecně se však jedná o mírné onemocnění, které může zahrnovat bolest v krku a zánět ucha nebo dutin. Typické jsou pro tuto nákazu také následující příznaky:

Tento druh chlamydie však může také způsobit infekci dolních cest dýchacích, jako je bronchitida (zánět průdušek) a pneumonie (zápal plic). Některé zdroje navíc uvádějí, že u osob trpících pneumonií způsobenou bakterií Chlamydia pneumoniae je větší pravděpodobnost rozvoje laryngitidy ve srovnání s pacienty, kteří se léčí s jinými typy bakteriální pneumonie. [1, 2, 3, 4, 5]

Kdy navštívit lékaře?

Svého praktického lékaře či gynekologa byste měli navštívit ve chvíli, kdy se u vás projeví některý z výše uvedených příznaků, který přetrvává několik dní nebo se dokonce zhoršuje. Kromě toho byste neměli lékařskou prohlídku odkládat ani v případě, že se u vás žádné příznaky neprojevily, ale dozvěděli jste se, že se chlamydiová infekce objevila u vašeho sexuálního partnera. [6, 7, 8]

Možné komplikace

Chlamydiová infekce může způsobit řadu více či méně závažných zdravotních komplikací. Jednou z nich je například zánětlivé onemocnění pánve. Tento stav zahrnuje infekci dělohy a vejcovodů, což může u nakažené ženy vyvolat nepříjemné příznaky, jako je horečka a bolest v oblasti pánve.

Závažné infekce pánevních orgánů pak mohou vyžadovat i hospitalizaci v nemocnici a intravenózní podávání antibiotik. Toto onemocnění může navíc poškodit reprodukční orgány, jako jsou vaječníky, děloha, vejcovody nebo děložní čípek. Mezi další možné komplikace spojené s nákazou chlamydiemi pak patří:

  • Zánětlivé onemocnění nadvarlat (epididymitida): chlamydiová infekce může zanítit nadvarle, což je stočená trubice nacházející se na zadní straně varlat. Infekce může mít za následek horečku, bolest a otok.
  • Infekce prostaty: vzácně se nákaza chlamydiemi rozšiřuje také do prostaty. Vznik infekce zde může způsobit bolest při sexu nebo po něm, horečku a zimnici, bolestivé močení a bolesti dolní části zad.
  • Infekce u novorozenců: chlamydiová infekce se může během porodu přenést z porodních cest na novorozence. U něj se pak do několika týdnů může rozvinout zánět očních spojivek a později v některých případech i zápal plic.
  • Mimoděložní těhotenství: nákaza chlamydiemi zvyšuje také riziko mimoděložního těhotenství, což je stav, ke kterému dochází, když se oplodněné vajíčko zahnízdí a vyroste mimo dělohu, obvykle ve vejcovodu. Těhotenství je v takovém případě potřeba přerušit, aby se předešlo život ohrožujícím komplikacím.
  • Neplodnost: chlamydiové infekce (dokonce i ty, které nevyvolávají žádné příznaky) mohou způsobit zjizvení a obstrukci ve vejcovodech, v důsledku čehož může být později žena neplodná.
  • Reaktivní artritida: osoby nakažené bakterií Chlamydia trachomatis jsou vystaveny vyššímu riziku vzniku reaktivní artritidy. Toto onemocnění přitom obvykle postihuje klouby, oči a močovou trubici. [9, 10, 11]

Zdroje: nhs.uk, cdc.gov, khsstc.cz, healthline.com, mayoclinic.org, my.clevelandclinic.org, medicalnewstoday.com, mountsinai.org

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?